Kolumne Kolumne

Bilo nekad

Od Beograda do Novog Sada od sada će se vlakom putovati 35 minuta. Toliko će trebati sokolu, koji će razdaljinu od osamdesetak kilometara preletjeti brzinom od 200 kilometara na sat dionicom nove brze pruge Beograd – Budimpešta. Istodobno, neke druge pruge odlaze u staro željezo. One vojvođanske. Više od 400 kilometara. Jeste da desetljećima na njima raste korov, da posljednji vlak koji je njima prošao pamte samo oni vremešni, ali meni je žao tih pruga. Možda ne pruga kao pruga, već onoga što smo nekada bili, a bili smo dio Europe, poslije Engleske, s najrazgranatijom mrežom pruga.

I jeste se tim prugama klackalo duže od sokolovog leta, ali se njima stizalo do skoro svakog mjesta, sela, salaša. Ali ima i neke sličnosti. Kažu, prvi vlak koji je stigao u Sombor, a bilo je to prije 153 godine, dočekalo je 10.000 Somboraca. I sokola je iz Beograda ispratilo, a u Novom Sadu dočekalo nekoliko tisuća građana. Razlika je samo u tome što oni od prije 153 godine nisu bili na partijskom zadatku.

I strah me sada da poslije pruga ne ostanemo i bez Velikog bačkog kanala. Ionako više nema funkciju i značaj koji je imao u doba kada je prokopan, kada su njime godišnje plovile tisuće lađa. Što će nam? Treba ga održavati, čistiti, oko njega legu se komarci, stavio nas je na popis područja s najzagađenijim vodotokom u Europi. Dovoljno je da ostane zabilježeno da je njegova gradnja bila revolucionarni pothvat tog dobra, da je prokopan bez strojeva, s 3.500, neki izvori navode i 4.000, pari ruku.

Bez prepoznatljive vojvođanske arhitekture već polako ostajemo. Kome trebaju velike kuće i još veća dvorišta? Neracionalno, kad se na istom prostoru može napraviti 20-30 stanova i još za svaki stan osigurati parkiralište. Što bi bilo (ne smijem ni pomisliti) kada bi netko u zamahu gradnje oko bacio na neku od gradskih kuća? Mjesto za poželjeti, u srcu grada, pa kako odoljeti. Baš bi se tu lijepo šepirila kakva nova višekatnica.

A Vojvođani, u smislu kulture, uvažavanja i tolerancije? Za njih nema opasnosti. Oni su ionako već postali rijetkost.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika