Kolumne Kolumne

Veliki i mali

Europa, 21. stoljeće, ukrajinsko-poljska granica: »Ne znam kuda idemo, tamo gdje smo živjeli sada je ledina. Idem u neku državu naći posao, život za djecu i sebe«.

Europa, 21. stoljeće – oko dva milijuna ljudi izašlo je iz Ukraijne i prešlo je granicu sa susjednim državama. Procjene su da će broj izbjeglica iz Ukrajine dostići i 10 milijuna.

Europa, 21. stoljeće – Britanija ne želi izbjeglice iz Ukrajine, a taj stav pravdaju sigurnosnim mjerama.

Europa, 21. stoljeće – njemačka Vlada odbila je uvesti sankcije na ruski plin i naftu, pravdajući to vlastitim gospodarskim interesima.

Europa, 21. stoljeće – najveći dio Europljana zabrinjava cijena nafte, plina, hrane. Ukrajinci brinu kako sačuvati goli život.

I to je ta igra velikih i malih. Po broju stanovnika, svjetskoj proizvodnji hrane, značaju svojih luka Ukrajina nije mala, nije mala ni kada se treba iskoristiti za interese velikih (čitaj NATO), ali je mala i beznačajna kad ispred interesa tih velikih treba zaštititi obične ljude. One koji rat nisu željeli, one koji i ne znaju zašto je rat i počeo, one koji danas nemaju ništa od prošlog života i što je najgore ni od onog života sutra.

I kada smo već kod velikih i malih, zanimljivo će biti pratiti kako će se poremećaji na tržištu, najavljena zabrana izvoza žitarica odraziti na velike i male. Kada kažem veliki, mislim na one koji imaju privilegij i monopol na tržištu, a kada kažem mali, mislim na one koji proizvode i nemaju privilegij biti tamo gdje se skida vrhnje.

I kada smo već kod velikih i malih, gledano iz kuta poljoprivredne proizvodnje, tko je gdje već se vidi. Veliki proizvođači pšenice čuvali su i do sada zalihe u očekivanju daljeg rasta cijena, a manji proizvođači morali su žito prodati po daleko nižim cijenama od sadašnjih od 35 dinara po kilogramu jer im je, naravno, trebao novac.

I u toj igri velikih i malih zna se tko uvijek izvlači deblji kraj. U svim situacijama. Nekada se taj deblji kraj plaća životima, nekada samo financijskim krahom ili gubitkom. Ishod je uvijek isti. Od financijskog gubitka još se može i oporaviti. Izgubljeni životi ne mogu se vratiti.

Z. V.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika