Kolumne Kolumne

Granice

Poslije višemjesečnog zastoja u pregovorima s Europskom unijom, čak bi možda bolje bilo reći zastoja koji je trajao skoro dvije godine, Srbija je napokon otvorila novo pregovaračko poglavlje, ili da budem preciznija klaster (koji objedinjuje više srodnih poglavlja), kako se to kaže po novoj terminologiji. U okviru tog klastera zapravo su četiri poglavlja – 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ trans-europske mreže i poglavlje 27 o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama. Sve zemlje članice Europske unije dale su suglasnost da Srbija 14. prosinca na Međuvladinoj konferenciji s EU otvori klaster 4 Zelena agenda i održiva povezanost.

Paradoksalno, to se događa u vrijema kada se ekološka Srbija digla na noge na prosvjedima koji su potaknuti najavom eksploatacije litija u dolini Jadra i eksproprijacijom koja treba otvoriti vrata onima koji će litij vaditi iz bogatih nalazišta.

Je li to naprasno u Srbiji probuđena ekološka svijest? Ekološka svijest istih onih koji će bez pardona u najbližu rijeku šutnuti plastičnu ambalažu, iz automobila pokraj ceste izbaciti hrpu smeća, na spomen reciklaže samo odmahnuti rukom… Teško mogu vjerovati da smo tek tako preko noći postali ekološki osviješteni građani. Toliko osviješteni da se u vrijeme sveopće šutnje baš zbog ekoloških problema izlazi na ulicu. Diljem Srbije.

Bit će da je ugroženi okoliš samo povod. Točka na »i«, kap koja je prelila čašu.

A što će se dalje dogoditi? Može li ekološki bunt postati početak promjena ili će se ugasiti sam od sebe? Kao i neki prijašnji izlasci na ulice. Bez obzira kakav bude ishod ovog uličnog prosvjeda, ima i nešto dobro – pokazalo se da ljudi još imaju snage iskazati svoje nezadovoljstvo, svoj bunt. Čak i kada su svjesni da to možda neće donijeti nikakve promjene.

Pa čak i da ishod bude onaj očekivani – da će sve ostati kako je bilo, donijet će ovaj izlazak na ulice i nešto dobro. Poslana je poruka da granice šutnje i mirenja ipak postoje i da ih je opasno prijeći. U današnje vrijeme to je mnogo.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika