Aktualno Aktualno

FHP: Država da napusti politiku šutnje o ratnim zločinima i »Ovčari«

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je jučer (19. studenoga) uoči godišnjice zločina na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, državne institucije u Srbiji da odaju počast žrtvama i apelirao da napuste politiku šutnje o ratnim zločinima koje su počinile srpske snage, prenio je Fonet.

Danas (subota, 20. studenoga) navršava se 30 godina od zločina na Ovčari, podsjeća FHP i ukazuje da su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (u Haagu) za ovaj zločin pravosnažno osuđeni pukovnik JNA Mile Mrkšić i major Veselin Šljivančanin, dok je u Srbiji na višegodišnje zatvorske kazne osuđeno 11 osoba.

»Neposredno po zauzimanju Vukovara, 20. studenoga 1991. godine, pripadnici JNA izveli su ranjenike, bolesnike, civile i pripadnike hrvatskih oružanih snaga iz vukovarske bolnice i odveli ih u hangare na poljoprivrednom dobru Ovčara«, podsjeća FHP u priopćenju navodeći da su ih u hangarima »premlaćivali, ponižavali i zlostavljali«.

Pred sudovima je, nagalšava FHP, utvrđeno da su se u večernjim satima pripadnici JNA, po naređenju pukovnika Mileta Mrkšića, povukli s Ovčare, a pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara i dobrovoljačke jedinice Leva supoderica su tijekom noći između 20. i 21. studenoga 1991. godine izvodili zatočenike iz hangara i odvodili ih u grupama od 10 do 20 ljudi na lokaciju Grabovo i streljali ispred ranije pripremljene masovne grobnice.

»Na Ovčari su, uz ranjene pripadnike hrvatskih oružanih snaga, ubijeni i civili, žene i djeca: Ružica Markobašić (32), koja je tada bila u poodmakloj trudnoći, Janja Podhorski (60), Dragutin Balog (17) i Igor Kačić (16)«, podsjeća FHP i ukazuje da je iz masovne grobnice na lokalitetu Grabovo ekshumirano 200 tijela, a identificirane su 193 žrtve, 17 tijela žrtava pronađeno je u okolnim grobnicama, dok se za tijelima više desetina žrtava još traga.

»Sudovi u Srbiji su tijekom 2021. godine donijeli četiri pravosnažne presude kojima su članovima obitelji žrtava s Ovčare dosudili naknadu štete (reparacije). Na taj način Srbija je priznala odgovornost JNA za zločin počinjen na Ovčari’«, ističe se u priopćenju FHP i ocjenjuje da su te presude veoma važne jer se njima Srbija proglašava odgovornom i obvezuje se da isplati reparacije za štetu koju su njezina tijela, u ovom slučaju JNA, pričinili tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

»Državni zvaničnici Srbije ne prisustvuju komemoracijama u Vukovaru, niti na druge načine odaju počast vukovarskim žrtvama. Veselin Šljivančanin, koji je osuđen za zločin na Ovčari, danas je član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke«, podsjećaju u FHP i poručuju da »rehabilitacijom osuđenih za ratne zločine, kao i ignoriranjem žrtava koje nisu srpske, državne institucije Srbije provode povijesnu reviziju ratova iz 1990-ih«.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika