Aktualno Aktualno

Vukovar – mjesto posebnog pijeteta

U Hrvatskoj je Kolonom sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, državni blagdan koji se obilježava 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena obrana Grada Vukovara i počinjen pokolj u Škabrnji.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1.800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1.624, a ranjeno više od 2.500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Istoga dana je ubijeno 43 hrvatska civila u Škabrnji koje su počinili pripadnici JNA i pobunjeni hrvatski Srbi, mjesto je spaljeno i uništeno, katolička crkva do temelja srušena, a cijeli je kraj miniran.

HNV: Povod za slanje poruka mira i tolerancije

Hrvatsko nacionalno vijeće i ove godine 18. studenog, na 30. obljetnicu pada Grada Vukovara, s najdubljim pijetetom suosjeća sa svojim sunarodnjacima u Republici Hrvatskoj.

»Tragedija Vukovara jedna je od najvećih na ovim prostorima i ona je nesumnjivo postala simbol žrtve hrvatskog naroda u njegovoj želji za stvaranjem slobodne Domovine. Vremenski odmak od tri desetljeća nije umanjio naše osjećaje prema Gradu heroju i žrtvi koju su mnogi podnijeli. Za nas građane Republike Srbije hrvatske nacionalnosti ova obljetnica u nama izaziva osjećaj tuge jer je usporedo s razaranjem Vukovara trajao i progon naših sunarodnjaka iz Vojvodine, a posebice Hrvata u Srijemu. Ovakve obljetnice uvijek moraju biti povod za slanje poruka mira, tolerancije, suživota i pomirbe, što HNV nastavlja činiti. Samo kroz toleranciju i razumijevanje drugoga, možemo dostojanstveno obilježiti velika stradanja bez podlijeganja niskim strastima. Zato su za nas važne poruke koje šalje Vlada Republike Hrvatske i premijer Andrej Plenković te njegova vizija sveukupnih odnosa između hrvatskog i srpskog naroda. Nadamo se kako će riječi i djela između naše matične domovine i domicilne države nastaviti biti dostojanstveni kao na prošlogodišnjoj obljetnici kada su predstavnici Republike Srbije sudjelovali u Koloni sjećanja. Danas, kao i svake godine, na obljetnicu pada Vukovara želimo očitovati našu ljubav prema Domovini i uputiti naše molitve za sve stradale«, navode iz HNV-a.

Obilježavanje je počelo 17. studenog navečer paljenjem svijeća ispred vukovarske bolnice, gdje je 18. studenoga ujutro započeo program i otkud je Kolona sjećanja krenula prema Memorijalnom groblju. Kolonu sjećanja predvodili su hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Hrvatska Vlada svojim radom želi očuvati kulturu sjećanja na žrtve Vukovara te potaknuti aktivnosti usmjerene na društveni i gospodarski razvoj toga grada koji je prije trideset godina stradao u Domovinskom ratu, poručili su iz Banskih dvora uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Podsjetili su da Hrvatska još uvijek traga za 386 građana i hrvatskih branitelja nasilno odvedenih i stradalih u Vukovaru 1991. godine.

I predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odali su 16. studenoga počast ubijenim i nestalim stanovnicima Vukovara, kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima.

Izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, položilo je vijence u Dunav i na Ovčari, a potom su zapalili svijeće za sve ratne žrtve u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, Pupovac je kazao da su pitanje nestalih, kao i pitanje odgovornih za zločine, zajednička tema u kojoj bi svi trebali podnijeti svoj dio odgovornosti.

»Ne samo da podržavamo da što prije dođe do nastavka pregovora predstavnika dviju vlada (vlada Srbije i Hrvatske) nego i da dođe do konkretnih rezultata o nestalima«, rekao je Pupovac.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske iz reda srpske manjine Boris Milošević rekao je da je došao sa srpskom zajednicom da se pokloni žrtvama jer Vukovar to zaslužuje.

Na liturgiji održanoj u nedjelju, 14. studenoga, u pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u središtu Zagreba patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije pozvao je vjernike da zapale svijeće za sve stradale i nestale u Vukovaru.

H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika