Kolumne Kolumne

Kolovoz

Petero državljana Hrvatske fizički su i verbalno napadnuti, a njihov rođak lakše je ozlijeđen kada ih je napao nepoznati muškarac u Subotici, objavilo je Hrvatsko nacionalno vijeće, ukazujući da je to još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Srbiji. Policija negira da je prijavljen fizički napad na hrvatske državljane, ali su u svom priopćenju ostali nedorečeni, budući da nisu ni potvrdili ni dematrirali je li ipak bilo verbalnog napada na osobe u vozilu hrvatskih registarskih oznaka. No, čak i da su hrvatski državljani bili pošteđeni izljeva bijesa motiviranog njihovom pripadnošću hrvatskom narodu, bili su svjedoci izljeva istog takvog bijesa prema njihovom rođaku, Hrvatu koji živi u Srbiji, koji se na koncu završio i fizičkim napadom.

Hoće li tužiteljstvo, uz kaznenu prijavu za ugrožavanje sigurnosti, podnijeti i kaznenu prijavu zbog uvreda na nacionalnoj osnovi još nije poznato. O tome se Više javno tužiteljstvo u Subotici tek treba izjasniti.

Ovaj incident dogodio se prije nekoliko dana, u vrijeme kada se u Hrvatskoj i Srbiji obilježavala (na različite načine) obljetnica Oluje. S različitim porukama i emocijama.

Za razliku od prošle godine, koja će ostati upamćena po tome što je Boris Milošević, potpredsjednik hrvatske Vlade i politički predstavnik srpske manjine, nazočio u Kninu obilježavanju obljetnice Oluje, a ministar branitelja Tomo Medved (HDZ) otišao u Grubore, mjesto koje simbolizira ubojstva srpskih civila tijekom i nakon same Oluje, ove godine predstavnika srpske manjine nije bilo u Kninu. Pa je tako (nažalost) politika pomirenja, koja se mogla nazrijeti prije godinu dana, pala u vodu. Neki su skloni tumačiti izostanak političkih predstavnika srpske manjine utjecajem Beograda koji ne želi dobre odnose Hrvata i srpske manjine. Takvo tumačenje ima i bivši predsjednk Hrvatske Ivo Josipović, koji to vidi kao pritisak iz Beograda na političke predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj, tim prije što nije dan konkretan odgovor zašto politički predstavnici srpske manjine u Vlade Hrvatske ove godine nisu bili u Kninu.

I zašto sam povezala ova dva događaja? Pa recimo i zbog toga što incidenta u Subotici možda ne bi ni bilo da je politika pomirenja, trasirana prošle godine, nastavljena i ovog kolovoza.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika