Kolumne Kolumne

Paralele

Drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj je završen i birači su odlučili tko će naredne četiri godine voditi županije, gradove i općine. U većini slučajeva, jer će biti i dopunskih izbora na kojima će se birati predstavnici nacionalnih manjina kako bi se osigurala njihova razmjerna zastupljenost.

Ono što je poslije ovih izbora zgodno uraditi je napraviti usporedbu između Srbije i Hrvatske. Na stranu izborni sustav i zakoni koji su posve drugačiji. Hoću ovdje o nečem drugom – o političkoj sceni jedne i druge države. Bez obzira na klackalicu koja nekada pretegne na jednu, a nekada na drugu stranu, na hrvatskoj političkoj pozornici dominiraju dvije jake stranke – HDZ i SDP. I nije to politička slagalica od jučer već proces koji traje 30 godina. U Srbiji niti jedan izborni ciklus. Sjetimo se samo godina neprikosnovene vlasti Demokratske stranke. Da, da iste te stranke koja danas jedva da ima jednoznamenkastu potporu birača. Da, iste te stranke od koje više nitko ni ne očekuje bilo kakvu pobjedu na izborima, pa bili oni i na razini mjesne zajednice. Sjetiti se ne moramo, jer to danas živimo, ove sadašnje neprikosnovene vlasti naprednjaka. Što će reći: matrica je ista, samo su akteri drugi. Ili je problem u nama biračima koji nemamo svoj izg(r)ađen politički stav ili je problem u strankama čije nam se vladanje toliko ogadi da iz inata glasamo protiv ili iz revolta izbornog dana ostanemo doma.

U Srbiji bi vjerojatno u rubrici vjerovali ili ne bila pridodata i vijest da iz nekog građanskog pokreta, protesta, neke lokalne inicijative izraste pokret kojem će birači pokloniti svoje povjerenje. Pa makar ono bilo tek dovoljno za prijeći izborni prag. A da ne govorimo o pobjedi u glavnom gradu i mjestu prvog čovjeka tog istog grada (kao što se to na ovim izborima dogodilo u Zagrebu).

I još jedna bitna razlika. Kod nas akteri lokalne političke scene ne izlaze na crtu svojim biračima imenom i djelom, već se, a sve po zakonu, skrivaju iza imena stranačkih lidera. Eksperiment s izravnim izborom gradonačelnika bio je tek kratkotrajni pokušaj imitacije demokracije.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika