Aktualno Aktualno

Budi među svojima – obrazuj se na hrvatskome jeziku!

U povodu upisa u osnovne škole, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić uputila je poziv roditeljima za upis djece u odjele na hrvatskom nastavnom jeziku.

»Dragi roditelji i učenici, u svim razvijenim sredinama svijeta možemo zapaziti jednu posebnost. Kada im se za to ukaže prilika, roditelji nastoje svoju djecu upisati u elitne škole u kojima će dobiti vrhunski odgoj i obrazovanje. Pri tomu, imaju na umu sljedeće: takve programe školovanja karakterizira manji broj učenika što osigurava veću posvećenost svakome od njih, profesionalnom kadru pruža se intenzivnija i kvalitetnija podrška, učenici stječu osjećaj originalnosti i posebnosti što im pomaže razviti sebe kao neponovljive i autentične pojedince, a zbog većeg broja pruženih mogućnosti intelektualne i emocionalne sposobnosti razvijaju se u punijem kapacitetu. Riječju, djeca se navikavaju gledati šire, tražiti zahtjevnije, prihvaćati izazove – i tako izrastaju u hrabre pojedince koji se ne boje sanjati velike snove! Takvo je školovanje moguće i u Srbiji! Zahvaljujući onima koji su se pobrinuli da ono bude dostupno i osigurano, naša djeca i mladi imaju privilegij steći vrhunski odgoj i obrazovanje. Štoviše, dok u svijetu upisati elitnu školu nerijetko znači pohađati nastavu na stranom jeziku i u drugačijim svjetonazorima od onih vlastitih, u našem slučaju djeca nisu stranci u stranoj školi, već svoji među svojima! Stoga, obrazujmo svoju djecu na hrvatskome!«, navodi se u poruci predsjednice HNV-a Jasne Vojnić.

Podsjetimo, upis u prvi razred osnovne škole počeo je 1. travnja i trajat će do 31. svibnja. U prvi razred upisuje se svako dijete koje će do početka školske godine imati najmanje šest i pol, a najviše sedam i pol godina, odnosno upis je obvezan za svu djecu rođenu od 1. ožujka 2014. do 28. veljače 2015. godine, navode u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prilikom upisa roditelji, odnosno staratelji, imaju pravo upisati dijete na jezicima nacionalnih manjina i prilikom upisa u školu se samo trebaju izjasniti o tome. Cjelovita nastava na hrvatskom jeziku na teritoriji Subotice se odvija u sljedećim osnovnim školama: Matko Vuković, Ivan Milutinović, (Subotica i Mala Bosna), Vladimir Nazor (Đurđin) i Matija Gubec (Tavankut), te u OŠ 22. oktobar u Monoštoru.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika