Kolumne Kolumne

Argumenti i(li)politika

»Bunjevački jezik« i dalje je jezičko-politička tema o kojoj se za »za« i »protiv« očituju, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj. Posljednja u nizu reakcija iz Hrvatske je inicijativa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je uputio inicijativu za zaštitu bunjevačkog govora kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Proslijeđena je Ministarstvu kulture, i ukoliko inicijativa dobije suglasnost, bunjevački govor pridružit će se obitelji od 24 zaštićena hrvatska govora. Ukoliko se to dogodi, status zaštićenog govora dobit će prvi puta govor koji koriste i Hrvati izvan Hrvatske.

Ova inicijativa vid je potpore naporima Hrvata u Srbiju za očuvanje bunjevačkog kao autentičnog govora i vjetar je u leđa ovdašnjim bunjevački Hrvatima, koji će puna srca moći kazati kako divane govorom koji je u Hrvatskoj uzdignut u rang zaštićenih govora. No, u nastavku slijedi pitanje hoće li to na bilo koji način utjecati na one koji pokušavaju bunjevački »provući« kao službeni jezik? Prateći ono što se događa u Srbiji, odgovor bi bio – neće. Jer, teško je vjerovati da će se predlagači »povući« pred argumentima hrvatskih jezikoslovaca. A već smo navikli kod nas prednosti uvijek imaju odluke obojene političkim bojama.

Kako se sve gleda kroz prizmu politike, dokaz je i povlačenje Plana detaljne regulacije centra Subotice, kojim je bilo predviđeno rušenje dijela starog subotičkog šireg centra. Većina Subotičana odahnula je zbog ovog poteza, ali pitanje je bi li se to povlačenje dogodilo bez reagiranja političke stranke koja je dio vlasti? »Zahvaljujući suradnji građana i stavu Saveza vojvođanskih Mađara, uspjeli smo obraniti centar grada Subotice«, izjavio je potpredsjednik ove stranke i predsjednik Skupštine grada Subotice dr. sc. Bálint Pásztor. Naravno, lijepo i politički korisno zvuči to »zahvaljujući suradnji građana«, ali mi nekako ne pije vodu. Koliko puta su ti isti građani, čista srca, pokušali nešto uraditi i koliko puta su to bili samo uzaludni pokušaji entuzijasta koji su spriječeni već na prvoj političkoj barikadi!

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika