Kolumne Kolumne

Argumenti i(li)politika

»Bunjevački jezik« i dalje je jezičko-politička tema o kojoj se za »za« i »protiv« očituju, kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj. Posljednja u nizu reakcija iz Hrvatske je inicijativa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je uputio inicijativu za zaštitu bunjevačkog govora kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Proslijeđena je Ministarstvu kulture, i ukoliko inicijativa dobije suglasnost, bunjevački govor pridružit će se obitelji od 24 zaštićena hrvatska govora. Ukoliko se to dogodi, status zaštićenog govora dobit će prvi puta govor koji koriste i Hrvati izvan Hrvatske.

Ova inicijativa vid je potpore naporima Hrvata u Srbiju za očuvanje bunjevačkog kao autentičnog govora i vjetar je u leđa ovdašnjim bunjevački Hrvatima, koji će puna srca moći kazati kako divane govorom koji je u Hrvatskoj uzdignut u rang zaštićenih govora. No, u nastavku slijedi pitanje hoće li to na bilo koji način utjecati na one koji pokušavaju bunjevački »provući« kao službeni jezik? Prateći ono što se događa u Srbiji, odgovor bi bio – neće. Jer, teško je vjerovati da će se predlagači »povući« pred argumentima hrvatskih jezikoslovaca. A već smo navikli kod nas prednosti uvijek imaju odluke obojene političkim bojama.

Kako se sve gleda kroz prizmu politike, dokaz je i povlačenje Plana detaljne regulacije centra Subotice, kojim je bilo predviđeno rušenje dijela starog subotičkog šireg centra. Većina Subotičana odahnula je zbog ovog poteza, ali pitanje je bi li se to povlačenje dogodilo bez reagiranja političke stranke koja je dio vlasti? »Zahvaljujući suradnji građana i stavu Saveza vojvođanskih Mađara, uspjeli smo obraniti centar grada Subotice«, izjavio je potpredsjednik ove stranke i predsjednik Skupštine grada Subotice dr. sc. Bálint Pásztor. Naravno, lijepo i politički korisno zvuči to »zahvaljujući suradnji građana«, ali mi nekako ne pije vodu. Koliko puta su ti isti građani, čista srca, pokušali nešto uraditi i koliko puta su to bili samo uzaludni pokušaji entuzijasta koji su spriječeni već na prvoj političkoj barikadi!

Z. V.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay