Kolumne Kolumne

Glasovi razuma

Između dva broja Hrvatske riječi (kronološki posloženo) Srpska pravoslavna crkva dobila je novog patrijarha, a regija je izgubila Đorđa Balaševića.

I jedan i drugi događaj nisu samo dnevno-aktualne teme. Prvi – izbor patrijarha – tek će u budućnosti pokazati što donosi ustoličenje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija na tron 46. po redu poglavara Srpske pravoslavne crkve. Izbor Porfirija neki su tumačili ne kao njegovu već pobjedu Aleksandra Vučića. Drugi su, pak, bili skloniji ocjeni da je izborom novog patrijarha na čelo Srpske pravoslavne crkve došao čovjek dijaloga i suživota. Takva ocjena mogla se čuti ne samo u Srbiji već i Hrvatskoj. Hrvatski mediji su nakon izbora čak dali ocjenu kako je novi patrijarh jedan od najuglednijih suvremenih srpskih duhovnika i intelektualac i kako njegov izbor ima veći značaj od samo vjerskog i crkvenog. I tu su pogodili – patrijarh je u Srbiji mnogo više od vjerskog i crkvenog vođe, što znači da je na tom mjestu itekako važan razuman čovjek s pogledom unaprijed. Na koju će stranu prevagnuti? Tome ćemo svjedoci biti već narednih mjeseci.

Drugi događaj je odlazak Đorđa Balaševića. Pokazala je njegova smrt da su ga voljeli mnogi. Ne samo zbog pjesama već zbog onoga što je bio – glas razuma. Čak i onda kada su taj glas razuma zaglušivali puščani metci. Čak i onda kada je taj glas razuma nosio rizik javnog linča. I rekla bih da je reakcija ljudi nakon njegovog odlaska upravo reakcija na to – otišao je čovjek koji je gledao mnogo šire od naših uskih dvorišta, čovjek koji je smio javno kazati ono što se neki, u nekim vremenima, nisu usudili izgovoriti ni u svoja četiri zida.

Između dva broja Hrvatske riječi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju hrvatskom RTL-u. Između ostalog, od njega se moglo čuti da Srbi i Hrvati imaju zajedničku budućnost i da će morati biti mnogo bliži i jedinstveniji. »Mislim da Srbi i Hrvati imaju zajedničku budućnost, tu ne pričam o zajedničkoj državi i razne besmislice, Srbi i Hrvati će morati biti mnogo bliži, da mnogo jedinstvenije rade u budućnosti jer će to biti jedini način da opstanu«, kazao je Vučić.

Djeluje kao razumna izjava. Sve dok je neka dnevno-politička tema ne demantira.

Čak i da kod Porfirija i Vučića prevagne druga strana, svi oni koji su na trgovima i ulicama ispratili svog Đoleta ohrabrenje su da će jednog dana ovim prostorima odzvanjati glasovi razuma.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika