Kolumne Kolumne

Kuda ide ova cesta?

Blizina dvije države Europske unije, pet graničnih prijelaza, Dunav, kanali, luka, željeznica, vojni aerodom. Ovako posloženo sve navedeno izgleda kao idealna slika područja koje ima sve preduvjete da u gospodarskom smislu bude napredno i razvijeno. Ali, kao i obično, nije onako kako se čini na prvu loptu tako ni sve ovo pobrojano nije dovoljno da zapadni dio Bačke, u čijem je središtu Sombor, bude mjesto gdje bi se mogla zabosti lopata i početi gradnja kakve nove tvornice. Nešto tu onda fali? Odgovor iz prve je – ceste. One postojeće koje su mjestimice u takvom stanju da ih više ne vrijedi ni krpati i one koje nedostaju.

A upravo te što ih ne vrijedi ni krpati veza su Sombora s autocestom. Bilo da se na nju uključuje kod Vrbasa ili Bačke Tople. Udaljenost otprilike ista, broj mjesta kroz koja se prolazi (s ograničenjem brzine od 50 kilometara na sat) otprilike isti i stanje cesta otprilike isto. Uskoro (za nekoliko godina) trebalo bi biti drugačije, jer bi Sombor s izlazom na autocestu trebala povezati brza prometnica. Nova, s četiri prometne trake za brzine od 100 kilometara na sat. Ali, kako opet nije onako kako se čini na prvu loptu, i ovdje nešto ne štima. A ne štima ucrtana trasa ovog puta.

Ne samo da neće zaobići Sombor već je (vjerovali ili ne) trasa ceste ucrtana kroz središnju, gradsku pješačku zonu i dalje kroz usku, jednosmjernu ulicu orubljenu gradskim parkom i redom kuća. Rekla bih, trasu je crtao netko tko u Sombor nikada nije ni zakoračio. Naravno da tako ne može ostati, pa će i nečija greška morati biti ispravljena. Osim ako nije plan rušenje same zaštićene gradske jezgre.

No, bojim se da će neke druge rute kroz grad ipak ostati, pa će tako Sombor izgubiti povijesnu šansu da konačno završi svoje obilaznice koje se grade tri desetljeća.

Dileme nam treba razriješti idejni projekt koji će konačno precizirati kuda ide ova cesta i koji bi po svoj logici zdravog razuma trebao ispraviti sve ono što bi se moglo podvesti pod rubriku »vjerovali ili ne«. Nećemo vas držati u neizvjesnosti. Izvijestit ćemo vas čim i sami doznamo. Valjda ćemo s odgovorima imati više sreće nego što smo imali u pripremi ovog teksta.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika