Kolumne Kolumne

Ministrica i njeni poslovi

Ministarstvo koje je od formiranja Vlade bilo u javnosti jedno od najmanje vidljivih je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Kada se u ulozi ministrice, skoro mjesec dana poslije formiranja Vlade, Gordana Čomić prvi puta oglasila u javnosti kazala je kako njen resor nije nadležan za politički dijalog već je on u nadležnosti Narodne skupštine i Europskog parlamenta.

Ako ministrica smatra kako njeno ministarstvo nije mjesto za politički dijalog, sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina u Srbiji naznaka je da ona ima namjeru baviti se problemima nacionalnih manjina u Srbiji. »Vruć krumpir«, koji joj je odmah bačen u ruke, jest najavljeno smanjenje proračunskih sredstava koje nacionalnim vijećima dodjeljuje država. Od ministrice se prirodno očekuje da se izbori da ta zakinuta sredstva ipak stignu do nacionalnih vijeća u punom iznosu. I uz to da ne budu umanjena naredne proračunske godine. Ne sumnjam kako ministrica ima dobru volju pokušati se izboriti za to, a efekt te njene borbe bit će pokazatelj je li ovo Ministarstvo formirano samo radi zadovoljenja forme ili radi suštinskog dijaloga i konkretnog bavljenja ljudskim i manjinskim pravima.

Jedno od prava nacionalnih manjina jest predlaganje ustanova kulture i obrazovanja koje su od značaja za određenu nacionalnu zajednicu. Taj prijedlog stiže na stol zastupnika, bilo da su oni na razini gradske ili neke više vlasti. A na njima je, cijeneći prateća obrazloženja, da takve prijedloge prihvate ili odbiju. Na posljednoj sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća izglasan je poduži popis ustanova kulture i obrazovanja za koje je HNV donio odluke o proglašenju ustanova od značaja za obrazovanje hrvatske nacionalne manjine i ustanova od osobitog značaja za očuvanje, unaprjeđivanje i razvoj posebnosti i nacionalnog identiteta hrvatske nacionalne manjine. Ukoliko se prijedlozi prihvate, popis kulturnih i obrazovnih institucija bit će značajno širi nego što je to bilo do sada, a prvi puta na tom popisu bit će i Sombor, Pančevo i neka druga mjesta.

Ako, pak, negdje zaškripi oko izglasavanja prijedloga, eto konkretnog posla za gore spomenutu ministricu.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika