Kolumne Kolumne

Vojvodina i njeni »drumovi«

Od prošlog do ovog petka desila se i Vlada AP Vojvodine. S obzirom na status na koji je Vojvodina svedena, konačno ustrojstvo pokrajinske Vlade primljeno je kao usputna informacija, kojoj ni sami Vojvođani nisu pridavali neki prevelik značaj.  Novi-stari premijer je Igor Mirović. Od ukupno 14 članova Vlade samo je pet novih imena. Posloženo tako, može se reći da je to Vlada kontinuiteta čija će politika biti usklađena s potezima koji se vuku iz Beograda. A Zakon o financiranju Vojvodine opet će ostati na čekanju, jer po prvom čovjeku Vlade Vojvodine to je pitanje koje se treba rješavati u Beogradu, a ne Novom Sadu. A samo prije četiri godine, kada je stao na čelo Vlade Vojvodine, Mirović je o Zakonu o financiranju Vojvodine kazao kako je to »važan zakon jer donosi predvidivost«. I još dodao: »Mi ćemo inicirati to pitanje, za brži razvoj Pokrajine. Vojvodina želi stabilan, predvidiv model financiranja«. Ali to je bilo 2016., a ovo je 2020. godina. I retorika je posve drugačija.

Tako se čekanje na Zakon o financiranju Vojvodine odužilo na punih 12 godina, jer  traje još od 2006. i usvajanja Ustava Srbije, odnosno od kraja 2008. godine što je bio krajnji rok za usvajanje Zakona.

To ignoriranje ustavne obveze ne može se staviti »na dušu« samo Mirovićevoj Vladi već i onim ranijim koje su to pitanje vješto godinama gurale pod tepih ili ga jednostavno ignorirale.

A da nije bilo tog guranja pod tepih i ignoriranja, proračun Autonomne Pokrajine Vojvodine iznosio bi, svih prijašnjih godina, najmanje 7 posto u odnosu na proračun Srbije. A tri sedmine takvog vojvođanskog proračuna koristilo bi se za financiranje kapitalnih rashoda.

Da je usvojen Zakon, možda ne bi od ukupno izgrađenih cestovnih prometnica u Srbiji Vojvodina dobila tek 10 posto.

I ovo spominjanje cesta u Vojvodini podsjetilo me je na najavu staru godinu i pol dana kako će se od Sombora do Kikinde graditi brza prometnica od 175 kilometra. U taj posao treba biti uloženo više od 830 milijuna eura. Do tih milijuna još se nije niti koraknulo. Čak nije urađen ni idejni projekt, jer se (čudno) niti jedna projektantska kuća nije htjela upustiti u taj posao.

Hoće li onda bolje proći prometnica koja treba povezati Beograd, Zrenjanin i Novi Sad, što je još jedna vojvođanska cesta u najavi? Ili će se Vojvođani i dalje klackati svojim starim drumovima?  

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika