Tema Tema

Stare škole – novi đaci

Prvoga rujna u školske klupe sjest će 19. generacija učenika koja će nastavu pohađati na hrvatskom jeziku. Brojke se ne mijenjaju drastično, te će tako prvi puta u školske klupe sjesti 27 prvašića. Koliko će njih pohađati izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture tek će se znati, kada roditelji dobiju i pismenu anketu i prijave svoju djecu.

Udžbenici za osnovnu školu su spremni i ovih dana bi trebali stići u Hrvatsko nacionalno vijeće, te biti podijeljeni učenicima, a pomaka ima i kada je u pitanju srednja škola.

I u školama uz sve sigurnosno mjere

Glavno pitanje koje se protezalo unazad pet mjeseci bilo je hoće li uopće učenici krenuti u školu redovito, odnosno kombinirano ili će započeti školsku godinu onako kako su je i završili – online?

Kako za sada stoje stvari, od prvoga rujna đaci će ponovno sjesti u školske klupe, jasno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a u zavisnosti od škola i broja učenika neki će morati primjenjivati kombiniranje redovite i online nastave. Trenutno su u igri kombinacije tjedan dana odlaska u školu, a tjedan dana praćenje nastave od doma. Poznato je kako hrvatski odjeli nisu brojni, što se ovoga puta pokazalo dobrim, te se djeca neće morati razdvajati.

»Ministarstvo je dalo upute školama, škole su provele ankete, a na temelju mog dugogodišnjeg radnog iskustva, a i roditeljskog staža vjerujem da se većina roditelja opredijelila/izjasnila da im djeca pohađaju školu prema kombiniranom modelu nastave. Hrvatski odjeli nisu toliko veliki da bi bilo potrebe dijeliti ih na dva odjela, a to će dodatno olakšati rad prosvjetnim djelatnicima i djeci, pa i roditeljima. HNV je pomno pratilo rad i kvalitetu nastave u izvanrednim uvjetima, a tako ćemo činiti i nadalje. Trudit ćemo se osigurati sve potrebne materijale i sredstva za nesmetano odvijanje kvalitetne nastave«, kaže predsjednica odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal i dodaje kako je održan Aktiv učitelja, a u planu je Aktiv odgojitelja, profesora hrvatskog jezika, te razrednika.

Sve bitne informacije za odvijanje nastave prosvjetni djelatnici i roditelji mogu naći na sajtu HNV-a/obrazovanje/dokumenti ili na Facebook stranici Hrvatsko nacionalno vijeće – obrazovanje.

Ove školske godine nastava na hrvatskom jeziku, kada je u pitanju prvi razred odvijat će se u sljedećim školama: OŠ Ivan Milutinović, Subotica (devet učenika) i Mala Bosna (jedan učenik), OŠ Matko Vuković, Subotica (12 učenika) i OŠ Vladimir Nazor, Đurđin (petero učenika), dok prvaša za ovu školsku godinu neće biti u OŠ Matija Gubec u Tavankutu i u OŠ 22. oktobar u Monoštoru. Činjenica je da se u pojedinim školama gubi kontinuitet, a koji je razlog tome Margareta Uršal kaže:

»I sama bih voljela znati što su razlozi za neodlučnost roditelja i neupisivanje u nastavu na hrvatskom jeziku. Dobro je kada škola ima kontinuitet i u svakom razredu bar po jedan odjel. Nažalost, to ove godine nije uspjelo u Tavankutu i u Monoštoru. Zajedničkim djelovanjem škole, HNV-a i lokalne zajednice (kulturnih društava, crkve...) sigurna sam da možemo postići mnogo. Ono što je zadaća svih nas jeste već sada sve svoje snage i djelovanje usmjeriti ka narednoj školskoj godini.«

Osigurani udžbenici, bon i prijevoz

Za sve one učenike koji će sljedećeg tjedna krenuti u prvi razred osnovne škole svečani prijem prvaša se, po riječima sugovornice, priprema za 1. rujna u 18 sati u dvorištu HNV-a uz poštivanje svih propisanih mjera za suzbijanje pandemije virusom covid-19. Prvašići dolaze u pratnji roditelja, a očekuje ih bon u vrijednosti od 10.000 dinara za školski pribor, novi udžbenici, te prikladni darovi. Maske su obvezne, kako za odrasle tako i za djecu.

Kada su u pitanju udžbenici za osnovnu školu, pa i oni za 3. i 7. razred, koje je zahvatila reforma školstva u Srbiji su spremni.

»Udžbenici su na tiskanju, te čekamo da nam ih nakladnička kuća BIGZ pošalje kako bismo mogli napraviti pakete i pozvati roditelje i djecu da ih preuzmu. Udžbenici za 3. i 7. razred su na vrijeme prevedeni i svi su tijekom srpnja poslani u Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, te se nadamo kako će i oni biti pregledani i spremni 1. rujna za naše učenike«, kaže Uršal i napominje kako se datum točne podjele udžbenika još ne zna, no čim isti stignu u HNV bit će proslijeđeni učenicima.

I ove godine će za djecu koja su udaljena od škole u kojoj postoji nastava na hrvatskom jeziku biti osiguran prijevoz. Po riječima Margarete Uršal kao potpora prijevozu učenika, o kome je do sada uvijek skrbio HNV, ove godine u nabavu sredstava uključila se i Udruga HPD Bela Gabrić, koja je za prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola dobila određena sredstva od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine.

»Tako se od ove godine otvara mogućnost apliciranja i financiranja prijevoza za one učenike koji putuju iz grada u selo ili iz sela u grad u najbližu školu. Roditelji se samo trebaju javiti u ured HNV-a i popuniti zamolbu. Radujemo se da je tako i da možemo biti potpora obiteljima. Što se tiče prijevoza na nivou Grada Subotice on će i nadalje biti organiziran na tri linije. Linija 1. – s Klise, Linija 2. – Radanovac, Linija 3. – Mali Bajmok«.

Srednja škola i vrtići

Kada je u pitanju srednja škola, i ove godine učenicima osmih razreda ponuđene su tri škole: Gimazija Svetozar Marković, Politehnička škola i Srednja medicinska škola u Subotici, a brojno stanje je sljedeće: U Gimnaziju je upisano 10 učenika, u Srednju medicinsku 30 učenika, dok je u Politehničkoj školi upisano 8 učenika.

O udžbenicima za srednju školu se već godinama priča, a od ove školske godine ima i konkretnih pomaka.

»Na izradi udžbenika za srednje škole surađujemo s nakladničkom tvrtkom Klett i trenutno završavamo prijevode udžbenika za 1. razred Gimnazije i započinjemo prijevod udžbenika za 2. razred Gimnazije. Očekujemo da će učenici koji su upisali 1. razred tijekom rujna dobiti udžbenike«, kaže Uršal.

Podjestimo da su prošle školske godine strukovne škole dobile veliku donaciju udžbenika za stručne predmete, te da su izrađene pojedine skripte.

Kako bismo zaokružili cijeli obrazovni sustav na hrvatskom, važno je istaći i vrtićke skupine. »Vrtići uvijek funkcioniaju dobro s manje ili više popunjenim kapacitetima. Pokazalo se da roditelji djecu rado upisuju u vrtiće na hrvatskom jeziku i to nas raduje. Hrvatsko nacionalno vijeće će i nadalje podupirati rad u vrtićima, jer predškolski odgoj i obrazovanje je iznimno važano za cjelokupni razvoj djeteta. Veliki pomak ove godine jest otvorenje jaslene skupine u vrtiću Marija Petković – Biser. Stekli su se uvjeti i jednostavno su se 'poklopile kockice' za otvaranje jaslene skupine u spomenutom vrtiću« kaže Uršal i napominje kako zainteresiranih roditelja ima i više nego što su kapaciteti ovoga prostora i normativa o jaslenim skupinama u vrtićima.

U tijeku je priprema prostora i opremanje objekta, a kako bi najmlađi imali sve osigurano pri spomenutom vrtiću na realizaciji projekta skupa djeluju HNV, katolička crkva i lokalna samouprava.

Škole s malim odjelima – redovita nastava

Kada je u pitanju osnovna škola u Monoštoru, nastava bi se u ovim izvanrednim okolnostima trebala odvijati normalno, odnosno u školi.

»Inače je žalosno, ali sada se pokazalo dobrim što u našoj školi nema više velikih odjela. Naime, samo u dva razreda imamo 17 učenika, a svi ostali su ispod 15, tako da nećemo morati djecu razdvajati budući da su nam učionice velike te odgovaraju po propisanoj kvadraturi. Od rujna uz dodatne mjere krećemo redovito u školu. Samo dvoje roditelja se izjasnilo da želi online nastavu, ali vjerujemo da će se i to promijeniti, jer svi ostali žele redovitu nastavu. Sama zgrada, kao i nastavno osoblje i svi potrebni uvjeti za početak još jedne školske godine, su spremni«, kaže ravnateljica OŠ 22. oktobar u Monoštoru Marija Mrgić.

Slična situacija je i u OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu, gdje je također u školi prisutan relativno mali broj učenika. U ovoj školi, po riječima ravnateljice Ljiljane Dulić, već je dogovoren raspored sati i plan zvonjenja.

»S obzirom na činjenicu da su naši odjeli manji od 15 učenika, mi nemamo problem osigurati redovitu nastavu. Roditelji su popunili online anketu i svi su se izjasnili da žele da im djeca pohađaju redovitu nastavu, odnosno dolazak u školu. Sat će trajati 30 minuta, napravili smo različite rasporede zvonjenja za užinu, kako bi se djeca što manje miješala. Imamo dva ulaza/izlaza iz škole, tako da i to možemo podijeliti. Sredstva za dezinficiranje su osigurana i nemamo nikakve smetnje za održavanje redovite nastave«, kaže Ljiljana Dulić i dodaje kako se još jedino radi na točnoj satnici boravka djece u vrtiću koji se nalazi u sklopu prostora škole.

U vrtiću postoji dvije skupine: pripremno-predškolskog programu, gdje je 15 djece i mlađa uzrasna skupina, gdje je 14 djece. Tako je, po riječima ravnateljice Dulić, i ovdje sve izvodljivo i u skladu s predloženim mjerama.

Ž. V.

 

Antrfile

Istureni odjeli glazbenih škola

Osim osnovne škole, mogućnost praćenja nastave na hrvatskom jeziku postoji i u Osnovnoj muzičkoj školi Stevan Hristić u Apatinu u isturenom odjelu u Sonti, gdje se još ne zna točan broj upisane djece. Od ove školske godine postoji mogućnost za otvaranje i prvoga razreda u isturenom odjelu Osnovne glazbene škole Petar Konjović iz Sombora u Monoštoru. Po saznanju iz Hrvatskog nacionalnog vijeća interesiranje za ovaj odjel na hrvatskom jeziku iskazalo je devet učenika. Ovaj podatak potvrdila je i ravnateljica OŠ 22. oktobar u Monoštoru Marija Mrgić, rekavši kako su svi uvjeti u školi spremni i da je sve dalje na Muzičkoj školi i Ministarstvu prosvjete.

U razgovoru s ravnateljicom Muzičke škole u Somboru Milenom Despotović saznali smo kako dobra volja postoji, te da je zahtjev za otvorenje ovoga isturenog odjela poslan u Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i da se očekuje njihov odgovor.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika