Kolumne Kolumne

Izazovi i mogućnosti

Prošlog tjedna hrvatska zajednica bila je vijest u većini srbijanskih medija (a toj većini treba dodati i Dnevnik RTS-a u 19 i 30). I konačno u novinarskim izvješćima Hrvati u Srbiji i hrvatska zajednica nisu prikazani u negativnom kontekstu, a iz pregleda onoga što su objavili elektronički, internetski i tiskani mediji može se iščitati da je predaja ključeva rodne kuće bana Jelačića ispraćena korektnim novinarskim izvješćima. (Ako se izuzme poneki novinski naslov). I sam interes novinara za ovaj događaj bio je neočekivan, jer su događaju nazočile brojne reporterske ekipe. I već je time napravljen veliki pomak, jer konačno se i u većinskim medijima moglo čitati nešto o hrvatskoj zajednici, a da nije stavljeno u negativan kontekst. Uz to ja bih dodala i činjenicu da je javnost (čak i ona koju ne interesira hrvatska zajednica, koja ju čak ignorira, ili o njoj ništa ne zna) sada doznala da je u Petrovaradinu rođena jedna on najznačajnijih ličnosti hrvatske povijesti.

No, to je iza nas. Ono što sada slijedi su novi izazovi pred Hrvatskim nacionalnim vijećem i Zakladom Spomen-dom bana Josipa Jelačića. Izazovi i mogućnosti. Izazov kako osigurati sredstva za kupnju preostalog dijela kuće, kako ju obnoviti. Izazov na koji način osmisliti sadržaje koji bi rodnu kuću hrvatskog bana učinili mjestom koje će podsjećati i na povijest petrovaradinskih Hrvata, nekada većinskog stanovništva u današnjem užem gradskom području Novog Sada. Isto tako i izazov kako Jelačićevu kuću učiniti prepoznatljivom na multikulturalnoj mapi Novog Sada. Ali kuća bana Jelačića otvara i mnogo prilika. Prilika je to da se popravi percepcija hrvatske zajednice koja se često promatra samo na razini njegovanja tradicijske kulture. Prilika za nove veze ovdašnjih Hrvata i države Hrvatske. Poput onoga kako srpsku zajednicu u Hrvatskoj i Srbiju povezuje, primjerice, rodna kuća Milutina Milankovića.

I zato (pomalo stereotipan) naslov Novi izazovi u tekstu u kome pišemo o predaji ključeva rodne kuće bana Jelačića. Nova stranica je otvorena. Treba je iskoristiti.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika