Tema Tema

»Brigo moja, prijeđi na drugoga«

U redakciju Hrvatske riječi stiglo je pismo zamolbe roditelja čija djeca pohađaju PU Naša radost u Subotici, točnije objekt Petar Pan u Tavankutu. Problem zbog kojega su zatražili pomoć jest što su djeca hrvatske skupine Leptirići bila smještena u prostoriju u kojoj se pojavila buđ i vlaga u količinama koje su već opasne i loše za zdravlje djece.

Roditelji po našim saznanjima nisu bili zadovoljni odgovorom koji su dobili u spomenutoj predškolskoj ustanovi, a to je da su sredstva osigurana i da će se s radovima početi čim se stvore pogodni vremenski uvjeti. Roditelji su se za pomoć obratili i Hrvatskom nacionalnom vijeću, koje je pismo poslalo na nekoliko adresa, među kojima se našla i lokalna samouprava u Subotici i Sanitarna inspekcija AP Vojvodine, na čelu s načelnikom odjeljenja dr. Nebojšom Brcanom. Jedini odgovor koji je stigao u HNV, po riječima predsjednice odbora za obrazovanje Margarete Uršal, jest od Pokrajine, gdje su odgovorili kako će poslati sanitarnu inspekciju u objekt i pogledati o čemu je riječ. Do zatvaranja našega lista, po neslužbenim informacijama inspekcija nije obišla spomenuti objekt.

Sredstva osigurana – čekaju se vremenski uvjeti

Roditelji koji su pokrenuli rješavanje ovoga problema, iako plaćaju uslugu PU Našoj radosti, te imaju pravo i tražiti da njihova djeca borave u zdravstveno sigurnim prostorijama, nisu htjeli govoriti za naš list. U Gradskoj upravi u Subotici smo razgovarali s tajnicom za inspekcijsko-nadzorne poslove Vesnom Hajnal, koja je rekla kako lokalna samouprava nije nadležna za radove koji su unutar objekta, te da je to ingerencija isključivo Naše radosti.

U razgovoru s tehničkim direktorom PU Naše radosti Veljkom Vojnićem saznali smo kako je Naša radost inicijativu za sanaciju ovog objekta pokrenula još 2018. godine, kada se krenulo u prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi se apliciralo na natječaje.

»Razumijemo brigu roditelja no, u rješavanje ovoga problema smo krenuli još prije inicijative roditelja. Objekt Petar Pan u Tavankutu je pod okriljem OŠ Matija Gubec u Tavankutu i republička je imovina. Djeca koja tamo borave su upisana u PU Naša radost i mi tamo pružamo uslugu obrazovanja i odgoja. Praktično održavanje bi trebalo biti u ingerenciji škole. Pravno objekt nije u našoj nadležnosti, no mi smo prihvatili srediti ga«, kaže Vojnić i pojašnjava da je sam prostor u stanju višedesetljetnog zapuštanja.

»Iako sam objekt nije u našem vlasništvu i nije naša odgovornost, djeca koja borave u njemu jesu. Iz tih razloga smo napravili projekte i konkurirali na pokrajinske fondove, zapravo Grad Subotice je za nas aplicirao, točnije Tajništvo za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj. Sredstva su osigurana za tri objekta: Palčica u Tolstojevoj ulici u Subotici, Hajdi u Malom Bajmoku, također u Subotici i za objekt Petar Pan u Tavankutu. Ugovor je već i potpisan s tvrtkom Jumol iz Subotice i sada jedino čekamo povoljne vremenske uvjete. To što u objektu Petar Pan vlaži jedan zid je najmanji problem. Problem je kompletna izolacija, stanje cijeloga krova, kao i olučna instalacija. To se ne može riješiti preko noći i s malom svotom novca«, kaže Vojnić.

Roditelji su tražili da se problem buđi što prije sanira, no po riječima sugovornika to nije rješenje, jer bi se buđ nakon mjesec dana ponovno pojavila, te bi to bio bačen novac.

»Problem je nastao, ili zapravo narastao jer je sam objekt u lošem stanju. U kolovozu je ta prostorija potpuno omalana i sređena, ali je vlažna i zabadava je sve rađeno. Dozvolili smo da djeca borave u toj prostoriji dok je vrijeme još bilo lijepo, jer smo znali što nas čeka čim dođe zimski period. Djeca su sada izmještena u drugu, preuređenu prostoriju i to će trajati do rekonstrukcije objekta. Ono što je najvažnije, djeca više nisu zdravstveno ugrožena. Prostorija u kojoj se sada nalaze jest manja, ali je to jedino moguće rješenje« kaže Vojnić.

Tijekom razgovora on je spomenuo i kako je prije godinu dana u ovome objektu otvorena jaslena skupina: »tu smo izašli u susret roditeljima, na taj način što smo preuredili jedan dio objekta za predškolce, a to je prostorija gdje se pojavila buđ. To je nekada bio dio hodnika i jedan dio od ostave i već kod preuređenja objekta smo vidjeli da će biti problema«, objašnjava Vojnić.

Imovinsko-pravni problemi

Osim spomenutih radova, Vojnić je naglasio kako će se tom prilikom zamijeniti i već dotrajala tabla za električnu energiju, kao i kompletna energetika u objektu.

»Predškolskoj ustanovi Naša radost je cilj da se s djecom kvalitetno radi i da prije svega imaju siguran prostor u kome borave. Sve ovo su problemi koje smo naslijedili. U suradnji s OŠ Matija Gubec rješavamo i imovinsko-pravni problem. Tražili smo od škole da završi postupak legalizacije objekta i onda ćemo skupa tražiti od republičke direkcije za imovinu da se taj objekt preimenuje za boravak djece predškolske ustanove i da ga mi onda možemo održavati kontinuirano. Jasno vam je da se danas sve mora raditi putem javih nabavki, a problem je kako PU Naša radost da ulaže u nešto što nije njezino. To nije u skladu sa zakonom, ali interes djece je nešto što je najvažnije. Nadam se kako ćemo svu potrebnu dokumentaciju imati, te i ovaj problem riješiti«, kaže Vojnić.

Za ovaj projekt Pokrajina je dodijelila 1,5 milijuna dinara, a ostale troškove će financirati predškolska ustanova iz vlastitih fondova. Naša radost u sklopu ustanove ima 55 objekata te je ove školske godine u vrtiće upisano 4.300 djece, u kojima radi preko 520 uposlenih.

Ravnateljica OŠ Matija Gubec Stanislava Stantić-Prćić smatra kako u ovaj problem ne treba uvlačiti školu.

Sporan objekt nije ni u čijem vlasništvu, odnosno to je državna imovina za koju nitko nije nadležan, ili se bar tako kaže. Po riječima Tavankućana desetljećima ga koristi PU Naša radost i podrazumijeva se da bi o njemu trebali i voditi računa. Ako gledamo s druge strane, kako danas ulagati u nešto što nije tvoje? Zakonski ne možeš aplicirati na nešto što zapravo nemaš. Iako je sve komplicirano i zamršeno, ono što je jedino bitno, jest da su se djeca u međuvremenu »preselila« u ured koji je privremeno preuređen u sobu s didaktičkim materijalima i da njihovo zdravlje nije ugroženo.

Nadamo se kako ćemo sljedeći puta, kada je riječ o objektu Petar Pan koji je jedan od četiri vrtića u kojima postoji skupina na hrvatskom jeziku, izvještavati o završenim radovima (u čijem god vlasništvu bio) i da na to nećemo čekati dugo.

Ž. Vukov

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika