Kolumne Kolumne

Europa – Srbija

»Hvala vam svima na podršci! Iz rezultata možete vidjeti da ako svi surađujemo, onda smo jaki i ostajemo jaki!«, poručio je Andor Deli iz Saveza vojvođanskih Mađara, zahvaljujući čijem uspjehu na izborima za Europski parlament (na listi stranke premijera Mađarske Viktora Orbána, FIDESZ) će i jedan političar iz Srbije biti zastupnik u ovome parlamentu. Predsjednik SVM-a István Pásztor je pak poručio: »vojvođanski Mađari vrlo su sretni, naša lista je pobijedila«. Zahvalio se brojnim aktivistima koji su sudjelovali u kampanji i poticali vojvođanske Mađare da iziđu na izbore, kao i glasačima koji su sudjelovali u izborima (po njegovoj procjeni od ukupno 70.000 registriranih birača glasovalo je 50.000 glasača, preko pošte ili u diplomatskim predstavništvima u Srbiji).

Deli je kao svoje najvažnije zadaće u Europskom parlamentu izdvojio da – kao i u prethodnih pet godina radi na tri fronte – pošteno predstavlja interese Mađarske i interese liste na kojoj je ušao u EP, zatim da predstavlja interese zajednice vojvođanskih Mađara kao i da zastupa interese Srbije u procesu pridruživanja EU. Dosta kompleksno za jednog zastupnika, ali kako kaže Pásztor, Deli je to i prethodnih pet godina uspješno radio i očekuje da će u drugom mandatu to raditi još i bolje. Zadovoljni su dakle Delijevim učinkom i Fidesz, i pripadnici mađarske manjine u Srbiji, kao i predstavnici države Srbije koji stalno ističu »nikad bolje odnose s Mađarskom i Mađarima«.

I vodstvo hrvatske manjine u Srbiji pozivalo je Hrvate koji imaju dvojno državljanstvo da glasuju za hrvatske kandidate na ovim izborima, na glasačkim mjestima u diplomatskim predstavništvima Hrvatske u Beogradu i Subotici. Uobičajeno je odaziv birača s hrvatskim državljanstvom daleko manji, ako se uspoređujemo s Mađarima, ili pak Hrvatima u BiH, no ovoga je puta i u Srbiji odaziv birača bio veći. No, ne toliko zahvaljujući pripadnicima hrvatske manjine, iako su i oni izišli u tri puta većem broju nego li na prethodnim izborima, koliko izlasku birača koji su glasovali za srpske liste, i koji su organizirano dolazili na birališta iz različitih mjesta u Srbiji. Naime, ove godine je Samostalna demokratska srpska stranka (Milorada Pupovca) imala svoje kandidate za Europski parlament, koji su i osvojili najveći broj glasova u Srbiji, međutim nisu uspjeli osvojiti zastupničko mjesto u Europskom parlamentu. Nakon ove stranke u najvećem postotku su birači u Srbiji glasovali za Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Ovim kratkim tekstom nismo željeli, a ni mogli ulaziti u ozbiljnije analize o tome u čemu se glasači s jednim ili drugim državljanstvom razlikuju, od brojnosti, preko motiviranosti, mogućnosti organiziranja i financiranja dolaska na biračka mjesta, načina glasovanja itd. Svi oni koji su željeli glasovati to su i učinili, ovako ili onako.

Dalje procese nakon izbora u Europskoj uniji pratit ćemo koliko je u našoj moći i u mjeri koliko nas se one dotiču. Kao na primjer, već za danas (srijeda, 29. svibnja), kada zaključujemo naš tjednik, najavljeno je predstavljanje u Bruxellesu paketa izvještaja Europske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU. Za poslije podne je pak najavljeno da će šef delegacije EU u Srbiji, veleposlanik Sem Fabrizi uručiti ovaj izvještaj premijerki Ani Brnabić. Eto europske teme koja nas se dotiče za sljedeći broj.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika