Kolumne Kolumne

U znaku kulture i znanosti

Protekli tjedan bio je ispunjen različitim događajima koji po svojemu pristupu, sadržaju i značaju »odskaču« od uobičajenih aktivnosti hrvatskih udruga u Vojvodini. U Petrovaradinu je organizirana konferencija pod nazivom »Kulturni profil Spomen-doma bana Jelačića« tijekom koje su stručnjaci angažirani u centrima kulture i spomeničke baštine u Hrvatskoj i Srbiji iznijeli vlastita iskustva kao i preporuke koji će Hrvatskom nacionalnom vijeću i HKPD-u Jelačić iz Petrovaradina pomoći da jasnije koncipiraju funkcije i ponudu kulturnog i turističkog sadržaja budućeg centra kulture Hrvata u okviru rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Kako se radi o jednom od najvećih projekata hrvatske zajednice u Srbiji izabran je pravi put u koncipiranju njegove buduće namjene konzultiranjem struke i na temelju primjera dobre prakse, kao i situiranjem budućeg kulturnog centra, kako u okvire hrvatske zajednice u Srbiji tako i u kontekst ponude kulturnih i turističkih sadržaja Petrovaradina.

U Tavankutu je pak, održana obuka o EU fondovima na kojem je 27 polaznika moglo steći osnovna znanja o tome kako se razvijaju projektne ideje, kako se aplicira za potrebna sredstva te pripremaju i provode projekti. Organizaciju seminara financijski je omogućila Osječko-baranjska županija, a potpora koja protekle dvije godine dolazi od ove županije na polju kulture, obrazovanja i poduzetništva nastavit će se i kroz potporu Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, koja iza sebe ima više od tisuću uspješnih projekata. Naime, započeta edukacija nastavit će se, kako je najavljeno, u Osijeku kroz pisanje i razradu ideja kada bude objavljen natječaj na koji se može aplicirati, a Agencija će nastaviti pružati tehničku i savjetodavnu potporu. Nastavak dakle slijedi, nadamo se u vidu uspješnog apliciranja na natječaje s kvalitetnim projektima.

Tu su i kulturni događaji u organizaciji hrvatskih udruga, pa je tako u Srijemskoj Mitrovici održana zajednička manifestacija hrvatskih kulturnih udruga s teritorija Srijema – Srijemci Srijemu. Ovaj kulturni događaj se održava od 2013. godine u različitim mjestima u Srijemu i – kako su za naš tjednik potvrdili domaćini, sudionici i gledatelji – manifestacija je postala sve popularnija, a u organizacijskom smislu i po sadržaju programa sve kvalitetnija.

U Somboru je održan Sabor HKUD-a Vladimir Nazor, na kojem su sumirani rezultati jednogodišnjeg rada. Ukratko, kako izvještava naša dopisnica, financije su značajno uvećane, ali je zato zainteresiranost mladih za rad u sekcijama značajno opala. U ovome Društvu nadaju se kako će ipak uspjeti zainteresirati mlade tako što će im omogućiti da oni sami preuzmu organiziranje. Koliko će u tome biti uspješni pokazat će, rečeno je na Saboru, već organiziranje Dužionice koja će im biti »prvi ispit«.

Bilo je još zanimljivih događanja protekloga tjedna, kao što je predavanje koje je pročelnik Odjela za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Krešimir Mićanović održao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu »o hrvatskom jeziku u socijalističkoj Jugoslaviji« koji najavljuje i neku buduću akademsku suradnju, hrvatske udruge i ustanove uspješno su sudjelovale u Noći muzeja, a vrtići i skupine na hrvatskom jeziku pokazali su što znaju na subotičkoj Klincijadi.

Protekli je vikend tako protekao u znaku kulture i znanosti, a ovoga vikenda obilježit će nešto sasvim drugo – izbori za Europski parlament.

J. D.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika