Kultura Kultura

»Bunjevački put križa« u Zagrebu

Svečanosti Pasionske baštine u Zagrebu, 28. po redu, održavaju se od 6. do 17. travnja, a u bogatome programu sudjelovali su i vojvođanski Hrvati. Njihova pasionska baština predstavljena je već prvoga dana manifestacije. Naime, svečano otvorenje Pasionske baštine upriličeno je u subotu, 6. travnja, u zagrebačkome Muzeju Mimara. Osim što su mogli prisustvovati otvorenju izložbe Karin Grenc – Leila Michieli Vojvoda pod nazivom O Isuse izranjeni, mnogobrojni posjetitelji imali su priliku čuti i glazbeno-literarni dio programa pod nazivom Bunjevački put križa – pasionska baština bačkih Hrvata. Ženska pjevačka skupina Prelje Hrvatskoga kulturnoga centra Bunjevačko kolo Subotica pod vodstvom Senke Horvat u okviru svoga nastupa izvela je stare korizmene napjeve i to uz tekst iz knjige Tomislava Žigmanova Bunjevački put križa: Za osobnu pobožnost virujućeg svita. Dijelove navedenoga teksta koji je pisan na bunjevačkoj ikavici govorio je Lazar Cvijin. Spomenute korizmene napjeve je, po sjećanju zapisala Đula Milodanović, a notirao je Vojislav Temunović.

Otvorenju manifestacije nazočili su, između ostalih, i predstavnici državnih tijela Hrvatske, Grada Zagreba, Katoličke crkve te brojni uglednici iz svijeta umjetnosti, kulture i obrazovanja.

No, to nije bilo sve. Vojvođanski Hrvati predstavili su se i dva dana kasnije. Naime, ženska pjevačka skupina Udruge građana Tragovi Šokaca iz Bača pjevala je korizmene napjeve iz Bača u ponedjeljak, 8. travnja, u bazilici Srca Isusova u Zagrebu a u programu pod nazivom Jadna staza Adamova. Ova je skupina nastupila i u nedjelju, 24. ožujka, u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu u istoimenome programu.

Programi Pasionske baštine održavaju se pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba.

I. Andrić Penava / Foto: Branko Ištvančić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika