Kolumne Kolumne

Ko vitar tavanska vrata

Kakav je članak o sprovodu Johna Fitzgeralda Kennedyja napisao 1963. godine novinar New York Herald Tribunea Jimmy Breslin? Taj tekst spada ne u malu, nego u veliku školu novinarstva. Što je uradio Breslin i kako je napisao tekst koji je naslovio »To je čast«. Nije to bilo tek puko izvješće sa sprovoda. A zašto? Zbog toga što je Breslin imao novinarski nerv. I što je uradio? Nije otišao na konferenciju za novinare negdje u Washingtonu, gdje su razni dužnosnici govorili o pogrebu i ubijenom predsjedniku. Znao je da tamo nema priče i da će dobiti isto što i druge kolege novinari. Breslin je otišao na groblje i razgovarao s grobarom koji je iskopao grob u koji je sahranjen Kennedy i tako je nastao njegov spomenuti tekst, a uslijedio je i Breslinov novinarski tekst o liječniku koji je primio tijelo predsjednika nakon atentata. Sličnih tekstova ovdje je sve manje. Nije ovo sad jadikovanje ili ređanje nostalgičnih crtica nad novinarstvom kakvo je nekad bilo, ali je činjenica da je sada zaista malo pandana takvim tekstovima u ovdašnjem novinarstvu. A raznih tema je sve više iz dana u dan, koje »ko vitar« drmaju tavanska vrata.

Okreni, obrni, od početka devedesetih godina prošlog stoljeća nemirnih, uzburkanih dana u Srbiji ne manjka. Prošlo je i sto dana od početka pobune dijela građana protiv vladavine Aleksandra Vučića.

A da vitar jače zapuše pobrinuo se i Vučić organizirajući svoju kampanju »Budućnost Srbije« obilaskom 29 okruga, što podrazumijeva mitinge podrške. A vitar prosvjednika pojačava se njihovim zahtjevima, od kojih je jedan – objavljivanje plana za rješavanje pitanja Kosova. Ne postavlja se pitanje što je dovelo do tog problema, ali tako vitar i dalje uporno lupka tavanska vrata. A sve se ovo događa u situaciji kada, kako to navodi Dimitrije Boarov u intervjuu za naš tjednik, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku prosječna ovdašnja obitelj mjesečno prihoduje oko 63.000 dinara mjesečno, što je na rubu gole egzistencije.

Tema koliko hoćeš, ako si novinar. Kažem ako, jer je primjerice novinar József Székely ostao zapamćen po gulašu, a ne zbog svojih novinarskih tekstova. Razni vitrovi gurkaju tavanska vrata, sada je srbijanska Demokratska stranka odlučila okupiti sve političke opcije koje su nastale iz nje i stvoriti novu, »veliku« stranku. Odmah se javlja pitanje shvaća li se ovdje politika kao puka kombinatorika, kao peca (tržnica) na kojoj se trguje navodnim uvjerenjima kao akcijama na burzi, što li već? K vragu više, pa je li u pitanju, općenito, instalacija klijentističkih mreža i depolitizirane politike?

A što reći o vraćanju Ive Josipovića i Mirele Holy u SDP, koji su svojevremeno osnovali svoje stranke? Vitar lupka na tavanska vrata i u Hrvatskoj. A napetosti, zategnutosti i napona je već »priko glave«. U Kaštelu Starom organiziralo se na maškarama paljenje krnje, lutke koja se prema tradiciji smatra najvećim krivcem za sve nedaće tijekom proteklih godinu dana, a i na njihovom se »repertoaru«, baš kao i u Kaštel Sućurcu, našao lik saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Siguran sam da se, primjerice, neki od dužnosnika DSHV-a ili HNV-a ne bi osjećali baš ugodno da su se nekom prilikom našli u »ulozi« krnje, a jezu bih i ja osjetio. Stigne i vijest kako je koruška Katolička crkva, točnije biskupija Gurk-Klagenfurt, odbila dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se i ove godine 18. svibnja služi sveta misa na komemoraciji za žrtve na Blajburškom polju u Austriji, objavio je tajnik biskupije Engelbert Guggenberger, a prenosi Informativna katolička agencija. Prema Guggenbergeru, sveta misa na Blajburškom polju je »dio događaja koji je politički instrumentaliziran i dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti te šteti ugledu Katoličke crkve«. U priopćenju se navodi  i »nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru«.

Onda stigne i vijest kako su nacistički i ustaški grafiti osvanuli u šibenskom Spomen parku strijeljanim antifašistima u Drugom svjetskom ratu. Po svemu sudeći, izgleda da pojedinci nisu čuli riječi hvarskog biskupa Petra Palića koji je na novinarsko pitanje – zašto ekstremisti u sredini ušatog U crtaju križ i zašto razdoblje NDH-a povezuju s Crkvom, odgovorio: »To je skandalozno i grozno. To znači da mi u Hrvatskoj još trebamo raditi na odgoju. To je pitanje za jedno šire sociološko promatranje i analizu«.

Vitar i dalje puše, samo da ne provali tavanska vrata i digne krov ili sruši zabat, pa ode sve u očin. A ne bi bilo prvi put.

Z. S.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika