Tema Tema

Konkretna pomoć – doprinos obrazovanju

Odgojitelji, učiteljice, nastavnici i ravnatelji škola u kojima se odvija nastava na hrvatskom jeziku ili izučava predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture okupili su se 1. ožujka u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća. No, ovoga puta nisu došli na radni sastanak, nego po darove koje je za njih, odnosno djecu, osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u koordinaciji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Beogradu i Hrvatskim nacionalnim vijećem.

Vrtići i škole dobili su konkretnu pomoć, u ukupnoj vrijednosti od 9 tisuća eura, a ovom prigodom, dodijeljena je tehnička oprema i igračke. Predsjednica odbora za obrazovanje Margareta Uršal je kontaktirala odgojitelje, učitelje, nastavnike i ravnatelje, koji su tražili ono što im je trenutno najpotrebnije, te ovisno o potrebama takve darove i dobili.

Donaciju su dobili: vrtić Marija Petković – Sunčica Subotica, vrtić Marija Petković – Biser Subotica, vrtić Petar Pan Tavankut, vrtić Bambi Mala Bosna, vrtić koji je u sklopu OŠ Vladimir Nazor Đurđin, OŠ Matija Gubec Tavankut, OŠ Matko Vuković Subotica, OŠ Sveti Sava Subotica, OŠ Ivan Milutinović Subotica, OŠ 22. oktobar Monoštor i škole u kojima se izučava predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Žedniku, Sonti, Beregu, Srijemskoj Mitrovici, Vajskoj i Šidu. Darove su ovoga puta dobili i Petrovaradionica iz Petrovaradinu, kao i hrvatska redakcija Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu. Svi ovi darovi dobiveni su radi podizanja kvalitete nastave i odgojnog procesa.

Prva u nizu

»Hrvatsko nacionalno vijeće i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH već duži niz godina imaju izuzetnu suradnju. Posljednjih godina napravljeni su veliki pomaci po pitanju obrazovanja. Ministarstvo je prepoznalo potrebu za konkretnim stvarima, te je dogovor bio da to ovoga puta bude tehničko opremanje škola i vrtića« kaže predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Po njenim riječima trenutno ima oko tisuću djece koja su obuhvaćena u nastavi na hrvatskom jeziku, odnosno izučavanju predmeta Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Također, Vojnić je spomenula kako je ova donacija prva u nizu, kao i da će se opremanje škola u nastavi na hrvatskom jeziku povećati te da će pomoć biti ustaljena. Da je ova donacija dobro došla, govore podaci da većina škola, nema gotovo ništa od tehničke opreme, osobito ne učenici koji izučavaju spomenuti predmet.

Dodjeli darova su nazočili i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

Da je ulaganje u obrazovanje prijeko potrebno istaknuo je veleposlanik Gordan Bakota rekavši: »Ulaganjem u obrazovanje ulažemo u budućnost, a kroz obrazovanje na hrvatskom jeziku, kulturu i povijest činimo ne samo investiciju prema našoj djeci, nego i pridonosimo očuvanju onoga bitnoga za budućnost Hrvata u Srbiji«.

Ova vrsta pomoći, kako je Bakota rekao, je na neki način i motivacija da se djeca više upisuju u nastavu na hrvatskom jeziku, kao pomoć pedagoškim radnicima koji predano rade u odgoju i obrazovanju djece.

Svaka podrška puno znači

Jedna od rijetkih škola koja ima potrebnu tehničku opremu je OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina, te je ravnateljica škole Ljiljana Dulić, u čijem je sklopu i vrtić, tražila pomoć u didaktičkim materijalima i igračkama.

»Trenutne potrebe bile su upravo za djecu u vrtiću i vjerujem da će ih ovo najviše obradovati. Drago mi je da smo ovu donaciju dobili, jer od 2002. godine, od kada postoji nastava na hrvatskom jeziku u našoj školi, samo smo obećanja dobijali. Prvi puta smo dobili ovako konkretne stvari na čemu sam zahvalna i Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Hrvatskom nacionalnom vijeću«, kaže Ljiljana Dulić.

Matko Vuković iz Subotice je ovom prilikom dobila sredstva za dograđivanje produženog boravka u takozvanoj Maloj školi u Gatu, gdje je po riječima ravnateljice Mirjane Stevanović jedan dio ostao nedovršen.

»Svaka podrška nam puno znači, a ovim ćemo uraditi ono što nam je najpotrebnije, dovršiti produženi boravak koji najviše koriste putnici, među kojima su u velikom broju upravo učenici hrvatskih razreda«, kaže Stevanović.

U Osnovnoj školi 22. oktobar u Monoštoru nastava na hrvatskom jeziku je započela prije dvije godine, te sada drugi razred ima cjelovitu nastavu. Tekuće školske godine nije bilo zainteresiranih, te će roditeljima budućih prvaka ova mogućnost biti ponuđena i naredne školske godine.

»Zahvalni smo na dobivenim darovima i što su se prepoznale naše potrebe. Pomoć nam je dragocjena, kao i saznanje da ćemo se moći osloniti na Ministarsto znanosti i obrazovanja, kao i na Hrvatsko nacionalno vijeće, te se nadam kako će ovi darovi također biti i poticaj roditeljima koji imaju djecu za upis«, kaže ravnateljica škole Marija Mrgić.

Za mališane iz vrtića Marija Petković – Biser ovoga puta pripremljen je televizor i igračke.

»Naš vrtić je relativno mlad i još uvijek nismo opremljeni u potpunosti, te nam ova pomoć puno znači,« kaže odgojiteljica Nada Gabrić.

Hoće li ovi darovi biti poticaj za upis novih generacija prvaka u hrvatske odjele predstoji nam vidjeti, a ono što je sigurno jest da će razveseliti mališane, te olakšati rad pedagoškim djelatnicima.

Ž. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika