Kolumne Kolumne

Tko sve zna?

»Na teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Republici Srbiji u razdoblju od 1991. do 1995. godine provođena je kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatske civile, s ciljem da se isele iz svojih kuća i napuste Srbiju. Kampanja, čiji se intenzitet mijenjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proljeća do jeseni 1992. i u ljeto 1995. godine, rezultirala je protjerivanjem nekoliko desetaka tisuća Hrvata iz Vojvodine. Nasilje nad Hrvatima u Vojvodini uključivalo je napade na privatnu imovinu i vjerske objekte, prijetnje, fizičke napade i ubojstva«, rečenice su kojima se predstavlja novi Dosije Fonda za humanitarno pravo iz Beograda o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini.

U ovom Dosijeu (dostupnom na web stranici Fonda) predočene su činjenice »o događajima u vojvođanskim općinama u kojima su pritisci na Hrvate da se isele bili najsnažniji i u kojima je etnička slika najviše izmijenjena. Dosije se zasniva na izjavama svjedoka i porodica žrtava danih Fondu za humanitarno pravo, dokumentima Resora državne bezbednosti Srbije, presudama sudova u Srbiji, dokumentima koji su kao dokaz izvedeni pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i medijskim prilozima.«

Poznato je da je sustavnog zastrašivanja, nasilja i ubojstava vojvođanskih Hrvata bilo. Znaju to prije svega oni koji su preživjeli nasilje i torture i njihovi najbliži, znaju i svjedoci tih događanja kao i počinitelji. Znaju i predstavnici vlasti ili bi morali znati. Znaju i malobrojni predstavnici političkih stranaka ili udruga koji su svih ovih godina podsjećali na stradanja Hrvata u Srijemu, prije svega u Hrtkovcima. Ali je srpska javnost, općenito, svih ovih godina pokazivala zastrašujuću ravnodušnost za sudbinu vojvođanskih Hrvata (kao i pripadnika drugih nacionalnih manjina).

Netko će možda reći ili napisati kako su ovdje ljudi postali ravnodušni na mnogo štošta, na nasilje i prijetnje raznih vrsta, na ubojstva na ulici i u obitelji, na svakodnevne uvrede (zdravog razuma) u pojedinim medijima, nekažnjivost kriminalaca, nesigurnost itd. itd. Pa ipak, to nije dovoljno da se razumije tolika ravnodušnost i odsustvo empatije prema svojim sugrađanima.

Javnost u Srbiji zaista nije upoznata s teškim kršenjem ljudskih prava u prošlosti i teme ratnih zločina se izbjegavaju u javnosti kaže voditeljica ovoga istraživanja Ivana Žanić iz FHP-a, te ističe kako je »vrlo važno o njima i dalje govoriti u javnosti, ukazivati na to što se događalo u prošlosti, kao i da su odgovorni i dalje među nama i da nisu procesuirani«.

Naš tjednik će od sljedećeg broja objavljivati dijelove ovoga Dosijea, na čemu smo zahvalni FHP-u, kako bismo omogućili da se istina čuje. No, daleko bi bilo važnije da se o ovoj temi govori i piše u većinskim, a ne samo manjinskom mediju.

J. D.


 

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay