Kolumne Kolumne

O nespomenutima i zapostavljenima

Povijesne odluke »Velike narodne skupštine Srba, Hrvata, Bunjevaca, Slovaka, Rusina i ostalih naroda iz Banata, Bačke i Baranje« od prije sto godina bile su povodom skupa državnih svečanosti održanih prošlog vikenda u Novom Sadu. Događaj jest bio značajan kao i I. svjetski rat koji mu je prethodio, jer je odlučio sudbinu prostora na kojima potomci svih gore pomenutih naroda i još nekih nespomenutih i dalje žive. Tako su i u programu, koliko sam ga uspjela ispratiti na TV ekranima, pažljivo birani narodi i etničke zajednice koji će se spomenuti i kojima će se odati počast a kojima ne. I predsjednik države je uputio poruke iz Novog Sada te je istaknuo posebno Mađare koji se, iz »opravdanih razloga«, ne spominju u gore navedenoj odluci. Predsjednik je rekao kako je »sretan što su ljudi aplaudirali i kada sam govorio o Mađarima. Nisu svi Mađari sretni zbog 1918., i nemoguće je da budu, ali oni danas, nadam se, doživljavaju Srbiju kao svoju domovinu isto onoliko koliko mi poštujemo ogromnu ljubav prema Mađarskoj u mađarskom narodu.« Predsjednik je spomenuo još i Rumunje, Slovake, Ukrajince, Rusine, Makedonce – »i doslovno sa svima koji žive tu Romima, Albancima, Bošnjacima, sa svima živimo dobro«, rekao je. No, neke narode nije niti spomenuo. Pa sad ne znamo kako to tumačiti, da li s Hrvatima Srbi »ne žive dobro« ili ih je prosto ispustio iz vida.

Paralelno s održavanjem ove svečanosti i nespomenuti, a preostali Hrvati iz Vojvodine su u Novom Sadu i Petrovaradinu proslavljali jedan značajan datum. Bogatim i sadržajnim kulturnim programom 25. studenog HKPD Jelačić iz Petrovaradina obilježio je 15 godina plodnog rada. Od prijeratnih (prije II. svjetskog rata) tridesetak hrvatskih udruga danas tek jedno društvo – Jelačić, oživljava tradiciju i njeguje kulturu Hrvata u Petrovaradinu. Dovoljno ova činjenica govori o stanju i brojnosti Hrvata nakon 100 godina. Možda su i zato postali »nevidljivi«. No, u Društvu se nadaju da će uskoro biti trajno riješeno pitanje njihovog prostora u rodnoj kući bana Jelačića, pa će, možda, i njihovo prisustvo u Petrovaradinu biti vidljivije i programi posjećeniji.

Prošloga tjedna održan je i 24. Forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a tema je bila »Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica«. Kako saznajemo od sudionika skupa iz Srbije, sam je Forum bio nezanimljiv za hrvatske medije i nepropraćen, a niti domaćini se nisu previše gostoprimiljivo ponašali spram pozvanih gostiju, pripadnika autohtonih manjina iz okolnih zemalja. O tome toliko.

Bilo je još značajnih događanja ovoga tjedna, jedan od njih je početak Četvrte sjednice Drugog redovnog zasjedanja Narodne skupštine na čijem dnevnom redu su, među ostalim, Prijedlog zakona o proračunu Republike Srbije za 2019. godinu, s prijedlozima odluka o financijskim planovima fondova za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za zdravstveno osiguranje, za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i Nacionalne službe za zapošljavanje. Tu je još niz važnih zakona koji se tiču života i imovine svih građana Srbije kao na primjer zakoni o izmjenama i dopunama zakona o javnom vlasništvu, o republičkim taksama, o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, o porezu na dohodak i mnogi drugi. Međutim, ako pokušate ispratiti sve ove promjene prateći zasjedanja teško ćete spoznati o kakvim se izmjenama radi, pa čak niti o kojem zakonu je riječ, zbog sad već ustaljene prakse da se vodi zajednički načelni i jedinstveni pretres o svim točkama dnevnog reda, kao i zbog agresivnih i uvredljivih obračuna pojedinih (a uvijek istih) zastupnika. Ako pokušate to uraditi preko medija, ni tu baš nećete imati puno sreće jer se i veliki mediji najčešće bave upravo ovakvim ispadima i incidentima a najmanje time što donose novi zakoni i izmjene postojećih. Zašto je to tako i kome to koristi nije teško zaključiti. Većini građana sigurno ne.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika