Kolumne Kolumne

Trideset sekundi

Vrh je sezone godišnjih odmora i stupnjeva na Celzijevoj skali. Pravo vrijeme u medijima za lagane, zabavne teme. Na televizijskim programima vrte se reprize repriza serija i filmova pa čak i informativnih emisija, ali u tiskanim medijima reprize ne postoje – osim omaškom ili kada se pojedini »subjekti« čije aktivnosti pratimo sami ponavljaju. No, trudimo se i to izbjeći koliko je moguće. I što onda pisati, a da ne optereti previše naše čitatelje (pa i mene samu), jer po ovim vrućinama ni pisanje a ni čitanje ne ide lako. I tako »prelistavajući« medije u potrazi za najnovijim vijestima koji mogu biti od značaja za naš manjinski tjednik izdvojio se spot koji se ovih dana vrti na Radio-televiziji Srbije, a kojim ministar državne uprave i lokalne samouprave poručuje kako »svi mi zajedno činimo Srbiju«.

U ovom promotivnom spotu se poručuje: »Trinaest postotaka naših sugrađana su pripadnici nacionalnih manjina, nazivi naselja ulica i trgova na jezicima nacionalnih manjina, upis imena u javne evidencije na jeziku i pismu nacionalne manjine. Jer gradimo društvo jednakih mogućnosti. Ove godine birate članove svog nacionalnog vijeća jer oni su vaš glas. Svi mi zajedno činimo Srbiju«, govori ministar u kratkom poluminutnom spotu.

Ministarstvo kroz ovu, kako su nazvali, »informativnu kampanju« želi informirati građane »o novinama kojima unaprjeđuju prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina, kao i o njihovim mogućnostima u susret izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina«.

Kako se objašnjava na na sajtu Ministarstva »Spot predstavlja najvažnije novine zakona donesenih tijekom proljetnog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srbije« i podsjeća da su među najvažnijim novinama »donošenje politika u skladu s potrebama manjina... dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti, čime se našim građanima osigurava pravo na očuvanje posebnosti, kao izražavanje, čuvanje i njegovanje svoje pripadnosti određenoj nacionalnoj manjini... efikasnija nacionalna vijeća nacionalnih manjina i njihov transparentniji rad... pozitivna diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja... ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina… mogućnost da se manjinski narodni zastupnik obrati na svom jeziku u Narodnoj skupštini Srbije...«. Istovremeno, u spotu podsjećaju sve pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u Poseban birački popis čime stječu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalna vijeća nacionalnih manjina koji će biti raspisani ovog mjeseca, a održani na jesen ove godine.

Sve je to lijepo, treba podsjetiti da u Srbiji žive i pripadnici nacionalnih manjina, no čisto sumnjam da će većini građana koji su inače vrlo slabo informirani putem javnog servisa o tome kako oni žive biti išta jasnije o kakvim se »novinama« i »manjinama« radi. I treba potaknuti i pripadnike manjina da sudjeluju u izborima za nacionalna vijeća. Jedino mi se čini da je to malo zakašnjela kampanja neposredno prije raspisivanja izbora (u jeku godišnjih odmora), a i nedovoljna kako bi država zaista pokazala svoju namjeru da donosi politike u skladu s potrebama manjina. Osim spota u kojemu se državna tijela hvale svojim naporima da »unaprijede položaj manjina« slika bi bila bolja kad bi i sami pripadnici manjina imali priliku reći što misle o svojemu položaju, na primjer o izmjenama zakona u informativnim emisijima na RTS-u.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika