Kolumne Kolumne

Nezainteresiranost i sumnja

Na dnevnom redu Narodne skupštine Srbije u okviru sedmodnevnog izvanrednog zasjedanja nalazi se četrnaest točaka – devet zakona iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave, izbor guvernera i viceguvernera Narodne banke Srbije, izbor sudaca, članova Agencije za borbu protiv korupcije i među svim ovim zakonskim prijedlozima su i zakoni koji reguliraju prava nacionalnih manjina i manjinsku samoupravu. Kao i u svim ostalim slučajevima, oni koji su na vlasti pa tako i manjinske stranke najavili su da će podržati ove prijedloge zakona dok će drugi koji su u oporbi pa tako i manjinske stranke biti protiv. Enis Imamović iz SDAS ocjenjuje da ovaj prijedlog zakona ne pruža nikakvu pravnu sigurnost nacionalnim manjinama, te je zatražio da se oni povuku jer kompliciraju ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov smatra, pak, da su promjena Ustava i definiranje manjinske politike dva temeljna preduvjeta koja moraju biti ispunjena prije bilo kakvih izmjena manjinskih zakona u Srbiji. On ističe kako je proces izrade nacrta izmjena zakona bio obilježen netransparentnošću, neuvažavanjem prijedloga predstavnika nacionalnih manjina i da je to rezultiralo brojnim manjkavostima predloženih rješenja. On ostaje pri svojim ocjenama da se predloženim rješenjima želi politički desubjektivizirati nacionalne manjine, autonomiju nacionalnih manjina uvelike dokinuti, financijski i administrativno dodatno usložiti njihovo djelovanje, te osnažiti državni nadzor nad djelatnošću samouprava nacionalnih manjina. S druge strane Bálint Pásztor iz SVM-a ocjenjuje kako će ovi zakoni donijeti boljitak manjinama. Pozdravio je zakonsko rješenje (koje je i prije postojalo) i koje omogućuje zastupnicima da govore u srpskom parlamentu na materinjem jeziku, ali je rekao i da to pravo neće koristiti, pohvalio je i rješenje utvrđeno izmjenama Zakona o matičnim knjigama da se upisuje i podatak o nacionalnoj pripadnosti državljanina jer je, smatra, to preduvjet razmjernog zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi.

Što se tiče članka kojim se određuje da predsjednik nacionalnog vijeća i član izvršnog odbora ne može biti član rukovodećih tijela političke stranke kao što su predsjednik, predsjedništvo i izvršni odbor Imamović je upitao a kako može predsjednik Srbije biti i predsjednik Srpske napredne stranke. Pásztor je pak rekao da članovi Savjeta mađarske nacionalne manjine nikada nisu bili politički obojeni i pozdravio što se zakonom omogućuje smanjenje prekomjerne politizacije tog tijela i transparentini rad.

Budući da je rasprava započela u utorak, a srijedom zatvaramo naš tjednik, o daljem tijeku i rezultatima rasprave izvjestit ćemo u sljedećem broju. No, predmnijevamo da nekih većih iznenađenja neće biti i da će se usvojiti ono što je i predložila Vlada Srbije. Do sada je rasprava bila vrlo »zanimljiva«, u smislu da se pričalo o svemu i svačemu, na primjer tko je izdajnik a tko nije, stranačkim batinašima, Paraćinu i drugim stvarima, a najmanje o prijedlozima zakona. Dosadašnji tijek rasprave, može se reći, odražava (ne)zainteresiranost društva u kojem živimo i političkih aktera za pravnu regulaciju zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina. Hoće li u nastavku biti drugačije? Sumnjamo.

J. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika