Kolumne Kolumne

Lijepe i ružne stvari

Prema ocjenama organizatora i posjetitelja ovogodišnja manifestacija srijemskih hrvatskih udruga kulture Srijemci Srijemu nadmašila je sva očekivanja. Kako po kvaliteti programa, tako i u tehničkom smislu ali i po posjećenosti. Tražila se stolica više. Čak i članovi Zavičajne udruge Kukujevci, ogranka »Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata«, koji su doživjeli prometnu nezgodu, na sreću bez težih posljedica i ozlijeđenih putnika, vratili su se kući s lijepim dojmovima. Predsjednica ove udruge Tatjana Rigo kaže za naš tjednik kako ih je program »na lijep način vratio u prekrasne uspomene« i kako su se kući (zamjenskim autobusom, jer je njihov potpuno izgorio na putu ka Zemunu) vratili zadovoljni i sretni. O programu i dojmovima čitajte u našem tjedniku, a fotografije s ove manifestacije pogledajte na našem facebooku.

Uspješno su se predstavile i hrvatske udruge iz Vojvodine na Tradicionalnoj kulturno-turističkoj manifestaciji Baranjski bećarac, održanoj prošlog vikenda u Dražu. Na ovoj manifestaciji koja čuva kulturnu baštinu, tradiciju i običaje baranjskih Šokaca i predstavnice šokačkih udruga iz bačkog Podunavlja osvojili su priznanja i prva mjesta.

A o tome kako se izvrsnost potiče i njeguje ne samo u kulturi već i u obrazovanju govori nam podatak da je prvo mjesto u hrvatskom kvizu Čitanjem do zvijezda ove godine osvojio učenik općeg smjera Gimnazije Svetozar Marković iz Subotice Zdenko Ivanković, koji nastavu pohađa na hrvatskom jeziku od vrtića. On je imao najviše bodova na razini cijele Hrvatske u kategoriji znanja. Čestitamo!

No, kao ni u životu, tako ni u našem tjedniku, nisu sve samo lijepe stvari. Pišemo o fenomenu stranačkih »preletača« na političkoj sceni u Srbiji, kojima nije bitno u kojoj su stranci. Važno im je samo da je ta stranka na vlasti. A politička uvjerenja, politički moral i politička volja birača su im potpuno nevažna.

O klimatskim promjenama, koje nas sve, manje-više pogađaju, nebitno jesmo li većina ili manjina, govori za naš tjednik dr. sc. Stevan Savić, profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Za mnoge će vjerojatno biti iznenađujuća tvrdnja profesora Savića koji kaže kako je priča o povećanoj količini ugljičnog dioksida u atmosferi i čovjekovoj aktivnosti koja mijenja klimu veoma upitna. Kaže – Sunce sve regulira. Zanimljivo u ovoj priči je i podatak koji je iznio da su im se, dva dana nakon što su objavili svoj rad o urbanoj klimi, javili iz tvrtke u Nizozemskoj koja se bavi tim problemima da traže rezultate. I kaže, iz Srbije interesa još uvijek nema. Pa onda se niti ne treba čuditi što mladi i obrazovani ljudi odlaze iz ove zemlje. I što je nama koji ovdje ostajemo tako kako nam je.

J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika