Kultura Kultura

​​​​​​​Dalmacijo u srcu te nosim

Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo proteklog vikenda ugostio je prijatelje iz Kulturno-umjetničke udruge Mosor iz Gata kraj Omiša. Gosti iz Dalmacije priredili su u Subotici i Žedniku, skupa s domaćinima, Dalmatinsku večer, gdje su se umjesto poznatih nam zvečki s čizama vidjela nijema kola i čuo ritam i glazba koju stvaraju udarci nogama. U subotu, 7. travnja, koncert je održan u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici, a sutra dan u nedjelju, 8.travnja, u Domu kulture u Žedniku. Naime, prošle godine Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, točnije folklorci ovoga centra gostovali su u Gatama i tamo priredili nekoliko nastupa, te je ovo bio uzvratni posjet. Kako je za naš tjednik rekao predsjednik ove Udruge Ante Proso, ovo je tek početak suradnje za koju vjeruje da će se nastaviti.

»Radit ćemo na tome da se ova suradnja i druženje nastavi. Vjerujem da je članovima HKC-a Bunjevačko kolo bilo lijepo kod nas, a i mi iz Subotice nosimo lijepe i pozitivne dojmove« rekao je Proso.

Gosti iz Gata su u Subotici boravili od petka do nedjelje navečer, kada su krenuli svojim domovima. Na programu koji je oduševio Subotičane i Žedničane našao se kratki scenski prikaz Biranja kneza, a zatim Gatsko nijemo kolo, koje je UNESCO 2011. godine uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Izvedeni su i plesovi otoka Korčule, Stari splitski plesovi, Ličko kolo, Ražanačko kolo i za kraj su gosti odigrali Vrličko kolo. Domaćini iz Subotice su se predstavili s tri točke. Nastupila je najmlađa skupina s bunjevačkim igrama Igrala bi dere i pripremna skupina s Plesovima iz Međimurja, koje je pratio ansambl Ruže. Predstavila se i ženska pjevačka skupina koju čine članice reprezentativne skupine, a otpjevale su dvije pjesme Ej žito žela i Nikolo gajde golemo. Isti program izveden je i u Domu kulture u Žedniku, s tim da su tamo domaćini, ogranak HKC-a Bunjevačko kolo iz Žednika, nastupili s koreografijom Bunjevačko momačko kolo, Igrama iz Banata, kao i spletom bunjevačkih igara Rokoko koji su izveli veterani.

Kulturno-umjetnička udruga Mosor je osnovana 1954. godine s ciljem poticanja, razvijanja i unapređenja kulture, očuvanje etno-baštine na području Poljica, Grada Omiša i Splitsko-dalmatinske županije, a djeluje u dvije sekcije: dramskoj i folklornoj. Folklorna sekcija djeluje u tri grupe, a voditelj je Tomislav Jerčić. Sudjelovali su na gotovo svim relevantnim događanjima na području Splitsko-dalmatinske županije, kao i na području Hrvatske, te gostovali u Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, a sada i u Srbiji.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika