Kolumne Kolumne

Pomaci

Koristimo li svoja prava koja su nam garantirana Ustavom i Zakonom, a ako ih ne koristimo zašto je to tako? O tome smo pisali često u našem tjedniku, pišemo opet. Ta je tema naprosto neiscrpna. Na primjer, koristimo li pravo dvojezičnog upisa u matične knjige u mjestima u kojima je to moguće, uzimamo li dvojezičnu osobnu iskaznicu itd. Jedan mali segment ove teme istraživala je naša novinarka iz Srijema. Prema saznanjima do kojih je došla ovo pravo se ne koristi u velikoj mjeri, »moglo bi biti i više«. Ostaje nam dalje istraživati zašto je to tako. Da li nam nije stalo do vlastitog jezika, kulture, identiteta, ili su možda strahovi još prisutni, je li opća klima u društvu takva da ne djeluje poticajno na pripadnike manjina da svoja prava i koriste, ili je stvar u nečemu trećemu. Do odgovora nije lako doći jer su sva pitanja pa tako i odgovori koji se tiču ljudi i društva uvijek kompleksna. Tako, na primjer, kada je riječ o političkom životu, pitanje kako je moguće da Demokratska stranka ne pređe cenzus na lokalnim izborima u Beogradu više je nego zanimljivo, a različite odgovore ćemo, pretpostavljam, slušati narednih dana i tjedana. Pobjeda Aleksandra Vučića i SNS-a je s druge strane bila očekivana i manje više lako objašnjiva. U svakom slučaju, o rezultatima izbora u glavnom gradu Srbije pročitajte u članku našeg dopisnika iz Beograda.

Od ovoga broja krećemo i s jednom novom inicijativom. Naš redoviti suradnik iz Novog Sada predložio je da uradi niz intervjua s Hrvatima u Srbiji koji su manje poznati javnosti, koji nisu uključeni u rad udruga ali su ostvarili značajne doprinose u svojoj struci, znanosti ili kulturi i koji imaju što reći. U ovom izdanju donosimo intervju s docenticom, dr.sc. Tamarom Jurca, koja govori o više nego važnoj temi današnjice, a to su – vode. Kakvo je stanje voda u Vojvodini, kakva je njena kakvoća, koje su vode najčistije a koje najzagađenije u našem okruženju, pročitajte u intervjuu.

Na koncu dogodio se i trilateralni susret predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine u Mostaru koji je, čini se, na istoj liniji dijaloga o teškim i konkretnim otvorenim pitanjima među susjedima kao što je to bio i bilateralni susret u Zagrebu. Pa iako su susret u Zagrebu mnogi dočekali s negodovanjem smatrajući da mu »još nije vrijeme«, ipak su se nakon njega dogodili pomaci. Dogodio se susret predsjednika Srbije s predstavnicima Hrvata u Srbiji, susret s predstavnicima udruga nestalih, a za danas je najavljen dolazak brojnog izaslanstva iz Zagreba na čelu s ministrom prometa Hrvatske na sastanak s potpredsjednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović radi potpisivanja sporazuma o obnovi pruge Beograd- Zagreb. Iz Mostara je Vučić poručio i da će uskoro biti organiziran uzvratni posjet predsjednice Hrvatske Srbiji i da će do tada mnogi problemi Hrvata u Srbiji biti riješeni. Htjeli priznati to ili ne, bili pristalice ove ili one stranke, pomaci se nesumnjivo događaju, a u prilog tome je i sastanak održan u pokrajinskoj Vladi na kojem je mjerodavno Tajništvo dalo načelnu suglasnost i logističku potporu za osnutak obrazovno-odgojnog centra u Subotici s nastavom na hrvatskom jeziku. Dakle, točna je ona – kad ima volje, ima i načina.

J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika