Kolumne Kolumne

Dani slavlja

 

 
 
Ovoga tjedna, u Subotici i Beogradu, proslavljala se značajna obljetnica – Dan državnosti Republike Hrvatske – 25. lipnja. Podsjećanje je to na 25. lipnja 1991. kada je Sabor Republike Hrvatske donio tri povijesna dokumenta: Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Povelju o pravima Srba i drugih nacionalnosti u Republici Hrvatskoj. Time je Hrvatska proglašena suverenom i samostalnom državom i pokrenula je postupak razdruživanja od ostalih republika SFRJ, kao i postupak za međunarodno priznanje svoje neovisnosti. Reportažu o obilježavanju ovog značajnog datuma u Subotici donosimo u ovom broju, a o proslavi u Beogradu, iz objektivnih razloga – održana je u četvrtak, u sljedećem. 
 
U tom teškom vremenu, prije dvadesetak godina – kada se stvarala suvremena Hrvatska, u vremenu sukoba, agresije, rata i žestoke antikatoličke i antihrvatske propagande u Srbiji, svećenici Hrvati Subotičke biskupije osnovali su 1994. godine katolički list na hrvatskom jeziku – Zvonik. Do danas ovaj mjesečnik izdaju Izdavački odjel Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i župni ured sv. Roka iz Subotice. Iskrene čestitke našim kolegama – urednicima, novinarima i suradnicima Zvonika, koji su prošloga petka obilježili vrijedan jubilej – izlazak 200-tog broja iz tiska. Ovo nije tek protokolarna čestitka medijskim kolegama već i odavanje priznanja onima koji su, poput novinara Zvonika, Glasa ravnice i Žiga, bili hrabri u nevrijeme i bili prethodnica obnavljanja i razvoja medija na hrvatskom jeziku u Srbiji. 
I na koncu, ali ne i najmanje važno, čestitamo i nogometnoj reprezentaciji vojvođanskih Hrvata – pobjednicima Trećeg europskog nogometnog prvenstva autohtonih hrvatskih manjina održanom u Zagrebu.
J. D.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika