Kolumne Kolumne

Obećano – ispunjeno

Neispunjena obećanja stara su koliko i politika sama, a na ovim prostorima gdje obitavamo ih je toliko, pa i onih potpisanih i ovjerenih, da nas naprosto iznenadi kada se neka obećanja i ispune. Tako je, na sam rođendan bana Jelačića, 16. listopada, koji je jedan od četiri praznika Hrvata u Srbiji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugodno iznenadio Hrvate u Srbiji ispunivši obećanje da će se dio kuće u kojoj se rodio i živio ban Jelačić u Petrovaradinu otkupiti i preurediti i dati hrvatskoj zajednici na korištenje.

Ideja da se dio kuće bana Jelačića da Hrvatima u Srbiji kako bi se u njoj uredila spomen soba bana Jelačića i u njoj osigurao prostor za djelovanje HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina i drugih hrvatskih udruga u Novom Sadu te u njoj smjestio i područni ured HNV-a stara je već desetak godina. Iznio ju je nekadašnji predsjednik HNV-a Josip Pekanović, ovaj je zahtjev od tada upućivan svim dosadašnjim vlastima a nedavno je HNV u suradnji s HKPD-om Jelačić izradio i projekt otkupa i preuređenja kuće prema kojemu je potrebno 503.800 eura da se on i realizira.

I po svemu sudeći će se i realizirati. U ponedjeljak je predsjednik Vučić obnarodovao da će ispuniti svoje obećanje, u utorak je predsjednik HNV-a Slaven Bačić bio pozvan na sastanak u Novi Sad na kojem se s predstavnicima Vlade, Pokrajine i Grada Novog Sada razgovaralo o detaljima realizacije projekta i očekuje se svakog dana da se sredstva prebace HNV-u. Kako saznajemo, otkupljeni dio kuće će prijeći u vlasništvo HNV-a i bit će svojevrsni hrvatski kulturni centar koji će, osim HNV-a i HKPD-a Jelačić, moći koristiti i druge hrvatske udruge za svoje programe a u njoj će biti postavljena i muzejska postavka posvećena banu Jelačiću.

Nakon rješavanja pitanja udžbenika i asfaltiranih par ulica u Tavankutu ovo je još jedno od danih obećanja koje se u vrijeme vladavine Srpske napredne stranke rješava, što je dobro i treba tako. Za državu Srbiju to ne predstavlja nepremostiv izdatak, a za Hrvate u Srbiji i u simboličkom i u praktičnom smislu znači puno. Vjerojatno pridonosi i boljim odnosima sa susjednom Hrvatskom (jer se ispunjavaju obveze iz potpisanih bilateralnih sporazuma), kao i procesu pristupanja Europskoj uniji i ispunjavanju obveza prema nacionalnim manjinama.

Na koncu, ali ne i najmanje važno, obnova banove rodne kuće bit će sastavni dio uređenja Podgrađa u cjelini (koje je u planu), a muzejska postavka sastavni dio kulturno-turističke ponude u Petrovaradinu, odnosno Novom Sadu kao prijestolnici europske kulture 2021. Drugim riječima, kako je to lijepo rekao naš sugovornik u intervjuu predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik, najbolja formula za suživot je »ako domicilna sredina prijateljskim odnosom omogući manjini integraciju u društvo s vlastitim identitetom«. Tada, kaže Bahnik, to društvo i ta država dobivaju dvostruko. »Dobiva ljude koji, zajedno s njima, u svakodnevnom životu, doprinose, grade i stvaraju bolje danas i sutra i kvalitetniju i bogatiji kulturnu baštinu«. Ostaje samo da se nadamo da će se ovim putom i nastaviti i da će se i druga dana (i potpisana) obećanja ispuniti. Na dobrobit i zadovoljstvo svih.

J. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika