Kolumne Kolumne

Klasična glazba

Prolaze dani u nizu bogati događajima, ali to ne znači da su i naši životi bogati,
bez obzira što bogatstvo života razni ljudi različito poimaju. No, pođimo od gospodarstva. Što se tiče (ne)prilika na njivama poslije obilnih kiša, stručnjaci kažu kako su oborine više pomogle nego škodile, ali da sada treba više sunca i suho vrijeme za biljke. U srpnju slijedi početak žetve pšenice, prema procjenama očekuje se veći rod nego prethodnih godina, ali stara priča će se izgleda ponoviti – zbog takve najave, cijena žita će biti niska. Kada dobro rodi, seljak se ne obraduje i dobroj cijeni.
A bio je i prošao i subotički Međunarodni i regionalni sajam gospodarstva. Hrvatski su izlagači naglašavali kako je hrvatsko gospodarstvo spremno za EU tržište, jer su pozicije već napravljene, a uvjeti poznati, te da je kvaliteta hrvatskih proizvoda već prepoznata na europskom tržištu. Dobro zvuči, a vrijeme će pokazati kako će to u praksi funkcionirati na zahtjevnom tržištu od 500 milijuna stanovnika na koje Hrvatska ulazi 1. srpnja, a posebice za one koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koji s razlogom strahuju od konkurencije, čija je proizvodnja jeftinija.
Još se ne zna datum za otpčinjanje pregovora Republike Srbije za članstvo u EU. Zastupnici Bundestaga, čija je suglasnost neophodna da bi se Srbiji dodijelio datum početka pregovora, svoju će odluku službeno propćiti 27. lipnja, a Europsko vijeće odlučuje 28. lipnja, no proteklog tjedna u fokusu pozornosti glede gospodarstvene situacije u Srbiji bili su elementi paketa mjera za rješavanje gospodarske krize u Srbiji. Na sastanku predstavnika svih političkih stranaka vladajuće koalicije dogovoreno je da će mirovine i plaće u javnom sektoru u rujnu biti uvećane za 0,5 posto, a najavljuje se i poboljšanje poslovne klime kroz izmjene Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji. Valjda bi se tim izmjenama zakona trebao smanjiti minus u državnoj kasi, što će reći brži gospodarski rast, što opet dobro zvuči, ali da vidimo prvo što kaže matematika. A matematika kaže da će rast mirovina i plaća u javnom sektoru od 0,5 posto, koji je i bio predviđen proračunom, značiti da će povećanje za mirovine iznositi 125 dinara, a za za prosječne plaće oko 250 dinara.
U hrpi svih ovih bogatih događaja, pozornost mi je privukla vijest da je za sutra najavljen prosvjed umjetnika Srbije u Beogradu zbog »sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umjetnicima u svim oblicima stvaralaštva«, kako se navodi u pozivu na prosvjed Predsjedništva Udruženja dramskih umjetnika Srbije. Ako dočekamo da jednoga dana bude vijest kako se stanje u kulturi poboljšava, uz vijesti da se i stanje u gospodarstvu poboljšava, možda više klasična glazba neće biti samo simbol za Dan žalosti.
Z. S.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika