Kolumne Kolumne

Poklade

 

Pokladno vrijeme polako se bliži kraju. Još ovoga vikenda traje vrijeme veselja, druženja, »ludovanja«, maškaranja, prela i balova. Kao i po mnogim drugim stvarima vojvođanski se Hrvati razlikuju i po načinu na koji provode ovo zimsko vrijeme druženja i »vremenski omeđenog« ludovanja. Bački Hrvati u Subotici, Somboru, Baču, Beregu... u ovo vrijeme priređuju prela i balove uz obilje hrane i tamburaške glazbe, dok su srijemskim Hrvatima u Golubincima, Nikincima, Rumi i Srijemskoj Mitrovici i šokcima u Plavni bliži maskiranje i ludovanje uz glazbu i ples.

No, jedan je maskenbal zajednički svima, a to je Hrckov maskenbal. Ove godine, upravo danas, održava se jubilarni, deseti po redu Hrckov maskenbal na kojem se očekuje dolazak djece iz Bačke i Srijema, njih oko pet stotina. Ova popularna manifestacija okuplja djecu koja pohađaju redovitu nastavu na hrvatskom jeziku, djecu koja idu na sate hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, kao i svu drugu djecu iz hrvatske zajednice. Vrijedne članice i članovi Organizacijskog odbora - Ivana, Željka, Nada, Bernadica i Joso, učinili su sve da se ove godine djeca iz mjesta diljem Vojvodine barem ovoga jednog dana okupe na zajedničkom slavlju uz reviju maski, darove, tortu, dobru glazbu i još poneko iznenađenje.

Dakle, vrijeme je »kontroliranog kaosa«. Ali samo još nekoliko dana, točnije do Čiste srijede, 13. veljače. Dolazi vrijeme duhovne obnove, ali vraćamo se i nekim ozbiljnijim temama. A kada je riječ o Hrvatima u Srbiji, to su svakako donošenje strategija od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća, ustavna provjera 14 odredaba Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina… U tom smislu, sigurno će biti idućeg petka zanimljivo čuti izlaganje demografa dr. sc. Dražena Živića, koji će na temelju rezultata popisa stanovništva u Srbiji analizirati kretanje broja i promjena prostornog razmještaja Hrvata u Vojvodini, u razdoblju od 1948. do 2011. godine. Tema izuzetno ozbiljna, rezultati popisa poražavajući za Hrvate u Srbiji. I možda i zbog toga je projekt Hrcko i Hrckov maskenbal jedan od ključnih za Hrvate u Srbiji. 

 

 J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika