Kolumne Kolumne

Obećanja

 

»Podnijet ćemo prijavu tužiteljstvu, pa da vidimo hoće li nova vlast, kako je obećala, raditi na borbi protiv kriminala i korupcije, i hoće li sada institucije države raditi svoj posao ili će nastaviti kao i do sada«, kazao je subotički sindikalist Milan Popović u povodu slučaja subotičke tvornice »Sigma«. Ova je tvornica, kaže Popović, klasičan primjer privatizacija u Srbiji u kojima se tvornice kupuju zbog nekretnine, uzimaju se krediti, zadužuje poduzeće i na koncu ide u stečaj, a novac je negdje otišao. 
Ovo pitanje, hoće li institucije države raditi svoj posao i hoće li nova vlast održati svoja predizborna obećanja o obračunu s korupcijom i kriminalom, ključno je pitanje još od trenutka kada je ova garnitura stupila na vlast. U središtu njihove predizborne kampanje bila je najava obračuna s korupcijom i kriminalom, a vjerojatno i zbog toga što su mehanizmi kojima su nekada uspješne tvrtke privatizirane i zatim gurane u stečaj postali toliko jasni i predvidljivi, na tim su obećanjima i dobili izbore. 
Predsjednik Nikolić je i nakon izbora nastavio govoriti kako Srbija mora postati »zemlja u kojoj će vladati pravo i pravda«, u kojoj će se početi »raditi i proizvoditi«, i najavljivati »obračun s kriminalom i korupcijom«.
Prema jednom istraživanju o tome što građani misle o ispunjavanju predizbornih obećanja, čiji su rezultati u medijima objavljeni početkom rujna, većina građana je zadovoljna prvim potezima nove vladajuće koalicije a dvije trećine ispitanika »primjećuje« obračun s korupcijom.
Primjećujete  li i vi? 
Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kazao je kako u ovoj borbi nitko neće moći pobijediti državu i da će se već narednih dana, a ne narednih tjedana,  vidjeti rezultati borbe protiv korupcije . 
Živi bili pa vidjeli.  Jer, za razliku od gore pomenutih dobro  razrađenih »mehanizama« kojima su se uništavala poduzeća i tvornice i izvlačio  golemi novac, mehanizama borbe protiv korupcije  još uvijek nema. 
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika