Kolumne Kolumne

Bilo jednom jedno izvješće o »Bunjevačkoj dužionici«

 

Bilo jednom jedno izvješće o »Bunjevačkoj dužionici«
 
Na početku smo kolovoza, kada je već privedena kraju žetva strnih žitarica. U selima u okolici Subotice održavaju se brojne »dužijance«, tradicionalne manifestacije bunjevačkih Hrvata, prigodom kojih se zahvaljuje Bogu za urod žita i proslavlja završetak žetve. Tako je i u Somboru prošle subote i nedjelje HKUD »Vladimir Nazor« organiziralo tradicionalnu manifestaciju ovdašnjeg hrvatskog naroda - »Dužionicu«, kojom se zahvaljuje Bogu za kruh i proslavlja završetak žetvenih radova. Bila je to 78. po redu proslava »Dužionice« u organizaciji HKUD-a »Vladimir Nazor«, što jasno govori o dugoj tradiciji ovog običaja ovdašnjih 
Hrvata. 
Prošle nedjelje je održana u Somboru i »Bunjevačka dužionica« u organizaciji udruge građana »Bunjevačko kolo«. Nositelji organizacije i sudionici ove »Dužionice« su oni građani koji se izjašnjavaju kao Bunjevci – nehrvati. Ne mogu odoljeti, a da ne podsjetim i ovom prilikom da su Bunjevci jedna od najbrojnijih grana hrvatskog naroda, što je znanstveno utvrđeno. Bunjevci su subetnička hrvatska grupa koja je etnogenetski, kulturno, vjerski i jezički dio hrvatskog naroda. Sve ostalo je znanstveno netočno. Ne mogu također da ne podsjetim na opće poznatu činjenicu da je u vrijeme prije dva desetljeća početak izjašnjavanja Bunjevaca kao nehrvata izvorni rezultat politike Miloševićevog režima, kada je Milošević odlučio Hrvate u Vojvodini umjetno podijeliti. Dakle, to su činjenice. Znao sam da se »Bunjevačka dužionica« održava u Somboru, ali me je neprijatno iznenadilo izvješće o toj manifestaciji koje je objavljeno na službenom portalu Vlade APV. 
U tom izvješću se navodi da su »Bunjevačkoj dužionici« prisustvovali »potpredsjednik Vlade APV i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić i predsjednik Općine Sombor Siniša Lazić«, što jest točno, ali se zatim navodi da je prisustvovala i »konzulica Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg«, što nije točno! Generalna konzulica Ljerka Alajbeg nije bila toga dana u Somboru! Odmah slijedi i logično pitanje – zašto bi generalna konzulica bila prisutna na »Dužionici« koju organiziraju oni Bunjevci koji se ne smatraju Hrvatima? U izvješću se navodi da su na toj »Dužionici« bili prisutni i »predstavnici nacionalnih vijeća Bunjevaca i Hrvata i predstavnici kulturno-umjetničkih društava Bunjevaca, Hrvata i Šokaca«, što opet nije točno! Na toj manifestaciju nisu bili prisutni niti predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, niti udruga kulture s hrvatskim predznakom! Izvješće se nastavlja vrlo lirski, navodom riječi Slaviše Grujića: »Drago mi je što su danas u Somboru i gosti iz Hrvatske, jer nas veže mnogo toga dobroga iz prošlosti, a nadam se i u budućnosti.« I opet, na »Bunjevačkoj dužionici« nisu bili prisutni gosti iz Hrvatske! A interesantno je pitanje – zašto bi Bunjevci, koji se ne smatraju Hrvatima, na svoju proslavu pozivali goste baš iz Hrvatske!
I sada, kako se ne upitati: je li u pitanju površnost, nemar, neznanje, otaljavanje posla, nedovoljna informiranost i neprofesionalnost ili sve to zajedno? Jedno je sigurno. Nedopustivo je da se takvo izvješće pojavi na službenom portalu Vlade APV!
I što reći, osim – bilo jednom jedno izvješće o »Bunjevačkoj dužionici«.
Z. S. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika