Kolumne Kolumne

Promjene

 

 

Tko se mijenja, a tko ostaje uvijek isti? Je li dobro promijeniti se i može li im se zbog toga vjerovati? Je li dobro ustrajati uvijek na istom i kada se situacija mijenja? Komu vjerovati, a kome ne? Neka su to od pitanja koja su se često ponavljala u izbornoj kampanji, a zatim i nakon prvog kruga u postizbornim kalkulacijama. Pogađate, riječ je o glavnim akterima izbora od kojih je kao »najglavniji«, poslije prvog kruga, isplivao – Ivica Dačić. 
Ivica Dačić se u odnosu na svoju političku ulogu devedesetih promijenio. I dalje se mijenja – lijevo, pa desno pritom uživajući u prethodnom mandatu – pa i dalje – povjerenje Demokratske stranke. Drugi koji je promijenio svoj politički diskurz je Tomislav Nikolić i naprednjaci, na vrijeme se prilagodivši mirnodopskim uvjetima i demokratskim promjenama u Srbiji. Da su bili u pravu, sa stanovišta vlastitog političkog opstanka, ukazuje nestanak radikala iz parlamenta Srbije. Međutim, u iskrenu promjenu političkih pogleda i opredjeljenja naprednjaka ozbiljna sumnja se već dulje vrijeme potiče u javnosti od strane glavnog konkurenta – Demokratske stranke. 
Iz aspekta devedesetih godina, kada su Dačić i Nikolić bili na jednoj strani, a Demokratska stranka na suprotnoj, čini se nelogičnim povjerenje koje je ukazano promjeni prve, ali ne i druge političke opcije i njihovih lidera. Sa stanovišta logike političke borbe pak, sasvim je logično da je oštrica negativne kampanje usmjerena k Srpskoj naprednoj stranci kao glavnom takmacu za fomiranje Vlade i mjesto predsjednika, na što ukazuju i rezultati izbora.
Demokratska pak stranka primjer je postojanosti od devedesetih godina do danas, tvrdi njezin predsjednik, uvijek na demokratskom i europskom putu. I uvijek su dosad manjine podupirale taj demokratski i europski put. U koaliciji s demokratama, DSHV je na prošlim i sadašnjim izborima uspio osvojiti jedno mjesto u republičkoj i jedno u pokrajinskoj skupštini i vijećnička mjesta u Subotici, Somboru, Srijemskoj Mitrovici, Apatinu i Baču. Time je ova stranka osigurala vlastiti politički opstanak, a kako će se izborni rezultati i formiranje Vlade odraziti na položaj Hrvata u Srbiji i može li se vjerovati ovima ili onima, bit će vidljivo iz aspekta hrvatske manjine jedino ukoliko se pojedina neriješena pitanja konačno riješe.
J. D. 
 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika