Najave događanja

NASLOVNICA

Odlazak slikarice salaša i bačkih krajolika

06.11.2017 14:12
Ostat će poznata po lirskim motivima salaša i bačkih krajolika koji čine većinu njezinog opusa

U ponedjeljak, 30. listopada, u 89. godini života, u Subotici je preminula poznata subotička amaterska slikarica Ruža Tumbas. Rođena je 1929. u Subotici. U rodnom gradu pohađala je žensku gimnaziju. Radila je u tvornici Bratstvo te u Službi društvenog rukovodstva.

Bila je samouka slikarica. Njezini prvi slikarski pokušaji vezuju se za 1947. godinu, a izlagačku aktivnost započinje deset godina kasnije. Radove je izlagala na samostalnim i skupnim izložbama. Samostalno je izlagala samo u Subotici, i to petnaestak puta. Prvu samostalnu izložbu imala je 1983. u Računarskom centru Ekonomskog fakulteta. Sudjelovala je na skupnim izložbama u Subotici, Somboru, Kraljevu, Osijeku, Mostaru i Segedinu. Također, bila je sudionicom više likovnih kolonija.

Kao slikarica, poznata je po lirskim motivima salaša i bačkih krajolika koji čine većinu njezinog opusa. »Njezine slike odišu tihom i nenametljivom lirikom, na njima obično nema ljudi, nitko ne remeti spokoj i tišinu prirode, ali zato vidimo djela ljudskih ruku, salaše i ceste suživljene s prirodom iz koje su i nastali«, zapisao je povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović.

Radovi ove slikarice krase zidove mnogih domova, ureda, čak i veleposlanstava. Bila je članica likovnih sekcija KUDŽ-a Bratstvo, Radničkog sveučilišta u Subotici i KUD-a (a kasnije HKC-a) Bunjevačko kolo te HLU Croart iz Subotice.

Za svoj rad nagrađena je na XVI. Jugoslavenskom susretu Bratstvo-jedinstvo u Kraljevu 1983. te prvom otkupnom nagradom na izložbi slikara amatera pri Radničkom sveučilištu u Subotici 1986. godine.

Izložbom u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, u svibnju ove godine obilježila je šezdeset godina od prve službene izložbe kao i sedamdeset godina bavljenja slikarstvom.

Sahranjena je u utorak, 31. listopada, na Bajskom groblju u Subotici.

D. B. P.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti