Najave događanja

NASLOVNICA

Dani Balinta Vujkova

11.10.2017 11:12
Najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji bit će održana šesnaesti put

Najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji – Dani Balinta Vujkova bit će održani šesnaesti put, od 19. do 21. listopada u Subotici. Program manifestacije i ove godine nudi više sadržaja za ljubitelje knjige i riječi različitih generacija. Dani tradicionalno počinju programom za djecu pod nazivom Narodna književnost u školi, koji će biti priređen u četvrtak, 19. listopada, u 13 sati u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo i kada će s igrokazima rađenim po Vujkovljevih zapisima nastupiti učenici škole Vladimir Nazor iz Đurđina i djeca iz vrtića Marija Petković – Sunčica iz Subotice. Djeci će biti predstavljena i nova, prva knjiga iz započete edicije Izabrana djela Balinta Vujkova – Bajke, koja će, po tradiciji biti darovana školskim knjižnicama.

Znanstveno-stručni skup i ove godine organizira se uz logističku potporu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a to je korisna praksa koja na ovaj način uključuje predavače šireg panonskog prostora. Značajne obljetnice hrvatskih književnih i uopće velikana kulture kao i teme vezane uz književno-jezičnu baštinu okupit će dvadesetak predavača iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. Skup se održava u petak, 20. i subotu, 21. listopada, u čitaonici Gradske knjižnice, s početkom u 10 sati.

Organizatori najavljuju i gostovanje osječke književnice Jasne Horvat koja će u četvrtak, 19. listopada, u 17.45 sati u Gimnaziji učenicima predstaviti svoj tzv. pametni roman. Bit će to, kako kažu, prava poslastica kako za one koji vole čitati tako i one koji u velikoj mjeri koriste pametne telefone, tablete i slične uređaje jer će upravo oni otkriti moć knjige 21. stoljeća.

Multimedijalna večer će u petak, 20. listopada, s početkom u 19 sati ponuditi publici široku lepezu sadržaja vezanih uz knjigu i umjetnost uopće. Tom prigodom bit će dodijeljena nagrada za životno djelo na području književnosti Balint Vujkov Dida koja ove godine odlazi u ruke subotičkom književniku sa zagrebačkom adresom Lajči Perušiću, a ZKVH uručuje nagradu Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2016. i trijenalnu nagradu Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije u razdoblju 2014.-2016. U programu večeri nastupit će i poznati vokalni ansambl Brevis iz Osijeka, dobitnik prestižne titule najboljeg zbora na trećem Svjetskom prvenstvu mladih pjevačkih zborova koje je održano 2016. godine u Sankt Peterburgu.

Bit će i drugih programa koje organizatori toplo preporučuju u mjesecu knjige a vjeruju da će za svakoga biti dovoljno interesantnih sadržaja i knjiga koje će moći posvojiti i ponijeti za čitanje.

Dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica Subotica u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Subotica i uz logističku potporu ZKVH-a.

D. B. P.

Uvodnik

Tjedni komenatar

Umjereni optimizam

Nije to jedina nerealizirana preporuka s prethodnih sjednica MMO-a

Vijesti