Najave događanja

NASLOVNICA

Nacionalna vijeća žele biti partneri

11.10.2017 11:08
U HNV-u vjeruju da će dio sredstava biti namijenjen i za unaprjeđenje obrazovanja na hrvatskom jeziku

Europska unija izdvojila je 27,4 milijuna eura bespovratnih sredstava za podršku reformi obrazovnog sustava u Srbiji, saopćila je delegacija Eurospke unije u Beogradu. Kako se navodi u saopćenju, ova podrška usmjerena je Vladi Srbije da realizira reformu sustava obrazovanja, utemeljenog na Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine. Jedan od specifičnih ciljeva dotacije je i unaprjeđenje kvalitete nastave nacionalnih manjina.

Kako je poručio eurospki komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn nakon potpisivanja Sporazuma o podršci EU obrazovnom sustavu Srbije, 4.000 nastavnika koji predaju na jezicima manjina dobit će specijalne treninge, a bit će tiskani i posebni udžbenici na manjinskim jezicima.

U HNV-u kažu da su za ovu informaciju čuli tek iz medija te da ne znaju na što će novci biti utrošeni. Predsjednik Izvršnog odbora Darko Sarić Lukendić kaže da nacionalna vijeća nisu bila pozvana sudjelovati u procesu programiranja dotacijskih sredstava za ovu namjenu što znači da, kako navodi, nisu uzete u obzir primjedbe i sugestije nacionalnih vijeća, već samo nadležnog ministarstva.

»Vjerujem da je Ministarstvo prosvjete prilikom dodjele namjena ovih sredstava dobar dio potreba nacionalnih manjina obuhvatilo, ali uvijek želim podsjetiti da nacionalna vijeća žele biti partneri, žele sudjelovati u procesu donošenja odluka, osobito odluka koje se tiču našeg položaja i ostvarivanja prava nacionalnih manjina«, kaže Sarić Lukendić.

Budući da je Akcijskim planom predviđeno realiziranje pojedinih aktivnosti i sredstvima EU Sarić Lukendić vjeruje da je ovo jedan od takvih primjera.

»Sredstva iz Europske unije stižu nadležnom ministarstvu, a ono onda sukladno predviđenim aktivnostima iz Akcijskog plana ta sredstva usmjerava. Dobro bi bilo da su u svakoj fazi ovoga procesa nacionalna vijeća kao institucije bila uključena. To bi svakako pridonijelo kvaliteti krajnjeg rezultata.«

On ističe i kako je svaka dotacija za obrazovanje hrvatskoj nacionalnoj manjini značajna te da bi bilo dobro kada bi se dio tih sredstava upotrijebio za izradu prijevoda udžbenika za srednje škole čime bi se, kako kaže, riješilo iznimno značajno pitanje u obrazovanju koje je ostalo neriješeno. Navodi i da bi bilo dobro da dio tih sredstava bude utrošen na osnutak katedre za kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu, što je jedna od aktivnosti predviđenih Akcijskim planom 23 te kako ima i drugih otvorenih pitanja na koje bi bilo dobro utrošiti ta sredstva.

Hrvatska nacionalna manjina do sada nije dobila nikakva sredstva od europskih institucija, a jedine dotacije bile su iz Hrvatske i u skorije vrijeme od Ministarstva prosvjete Srbije za prijevod udžbenika, navodi Sarić Lukendić.

Komesar Hahn naveo je da će, osim navedene pomoći za nacionalne manjine, novac biti izdvojen i za oko 40.000 nastavnika u Srbiji koji će biti trenirani u skladu s novim modernim programima te da će posebna pažnja biti usmjerena na potrebe i podršku u obrazovanju romske djece od kojih će njih 7.000 dobiti i školarine.

Ovaj sporazum su u Bruxellesu potpisali direktorica za zapadni Balkana u Generalnom direktorijatu Europske komisije Henoveva Ruiz Kalevera i pomoćnik ministra za eurointegracije Branko Budimir, u prisustvu ministrice za europske integracije Jadranke Joksimović i komesara Johannesa Hahna. U pitanju je prvi sporazum EU ovakve vrste s nekom od zemalja zapadnog Balkana.

J. D. B.

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti