Najave događanja

NASLOVNICA

Zavodljiva masna mekika

31.07.2017 12:46
Mogu slatke, a mogu i slane, tople ili hladne, meke ili hrskave

Jesu vrućine i jeste vrijeme za laganiju hranu ali mekike (lepinjice, languši, lángos) su zakon. Mogu slatke, a mogu i slane, tople ili hladne, meke ili hrskave. I koliko god da negodujemo da su masne, da su kalorične, nikad ne odolimo zavodljivom mirisu i još boljem okusu mekika. Doduše, najsočnije su one koje bake prave ali najveći izazov jesu one koje zemijesite sami.
Potrebno:
1 kg brašna,
200 ml jogurta,
250 ml mineralne vode,
1 žličica soli,
1 žlica šećera,
1 kocka kvasca,
1 l ulja za prženje.
Postupak:
Kvasac stavite da ukisne s toplom vodom, šećerom i 2 žlice brašna.
U veću posudu sipati brašno pomiješano sa solju, napraviti udubljenje u sredini za pripremljen kvasac i jogurt. Od sastojaka iz posude dobro umijesite tijesto, da bude mekše od tijesta za kruh. Ostavite da naraste na toplom, pa ga blago premijesite.
Nauljenim rukama kidajte i oblikujte male loptice, te svaku razvucite u željeni oblik mekike i pržite i na zagrijanom ulju. Za vrijeme prženja prelivati mekike vrelim uljem da bi bolje narasle.
Napomena: »Tijesto polako mesi, daj mu dušu rukama i uvijek ga pusti da odmori«, govorila je meni moja baka, a ja nesebično dijelim dalje. I naravno, ukoliko ne mislite umastiti prste, ne petljajte se s mekikama.
G. Koporan
 


 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti