Najave događanja

NASLOVNICA

Prioritet zaštita svih prava

11.07.2017 13:13
Suradnjom i na političkoj razini inzistirat će se na zaštiti svih prava utvrđenih sporazumima sa Srbijom

Položaj i status hrvatske nacionalne manjine prioritetno je pitanje za Vladu Hrvatske te će se suradnjom i na političkoj razini inzistirati na zaštiti svih prava utvrđenih sporazumima sa Srbijom, priopćeno je iz Vlade o sastanku premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima hrvatske manjine u toj zemlji. Plenković je s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim, te s predsjednikom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem razgovarao o položaju Hrvata u Srbiji, problemima i izazovima s kojima se susreću, priopćeno je nakon sastanka u Banskim dvorima.   
»Nastavili smo s praksom redovitih susreta s najvišim nositeljima vlasti u Hrvatskoj na kojima razmjenjujemo informacije o temama koje su važne za život hrvatske zajednice u Srbiji. To su pitanja koja se odnose na društveni položaj hrvatske zajednice u Srbiji, te na probleme s kojima se suočavamo u ostvarivanju naših legitimnih interesa, napose kada je riječ o manjinskim pravima, te našim očekivanjima od Hrvatske. Tim prije je za nas ovaj susret bio značajan jer se dogodio neposredno prije dolaska predsjednika Srbije u Dubrovnik. Također važnim držimo što smo imali priliku predstaviti se novoizabranoj ministrici vanjskih i europskih poslova Hrvatske Mariji Pejčinović-Burić, te dogovoriti okvire za suradnju«, kaže Tomislav Žigmanov za naš tjednik. 
Položaj i status hrvatske nacionalne manjine prioritetno je pitanje za hrvatsku Vladu, te će suradnjom i na političkoj razini inzistirati na zaštiti svih prava utvrđenih sporazumima sa Srbijom, navodi se u priopćenju. Hrvatska vlada putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova u kontinuiranom je dijalogu s predstavnicima hrvatskoga naroda u Srbiji. Vlada različitim projektima i programima pomaže u jačanju i razvoju položaja hrvatske nacionalne manjine. 
Uz premijera, na sastanku su sudjelovali i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić, te predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas
Z. S.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti