Najave događanja

NASLOVNICA

Potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji

03.04.2017 09:24
Izražena namjera da partnerska i prijateljska suradnja bude nastavljena međusobnim promicanjem u državama u kojima su nastanjeni i matičnoj domovini Hrvatskoj, te međusobnom razmjenom stručnjaka

 
U HDS-ovu pečuškom uredu 27. ožujka potpisana je Povelja o prijateljstvu i suradnji Hrvatske državne samouprave, Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Srbiji.
Sporazum su uime HDS-a potpisali Ivan Gugan, predsjednik, u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Slaven Bačić, predsjednik, te u ime Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanino Kutnjak, predsjednik. Potpisnici pozdravljaju prijateljstvo koje se razvija između Hrvata u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji te izražavaju namjeru da partnersku i prijateljsku suradnju nastave međusobnim promicanjem u državama u kojima su nastanjeni i matičnoj domovini Hrvatskoj, te međusobnom razmjenom stručnjaka, na područjima kulturne suradnje, znanstvene suradnje, suradnje na području gospodarstva, razmjene informacija, na području manjinskih pitanja, suradnje na području EU programa i projekata, sportske suradnje, suradnje između škola, djece i mladeži, suradnje udruga građana. 
Ovim sporazumom se želi uokviriti zajednički nastup prema vlastima u matičnoj domovini, a potom iskorištavanje fondova Europske unije preko zajedničkih projekata, u kojima bi nositelji imali partnere u drugim europskim državama, kažu potpisnici Povelje. 
»Želimo surađivati mi Hrvati u tri susjedne zemlje, artikulirajući svoje prohtjeve i prema Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i drugim državnim institucijama u matičnoj domovini, jasnije artikulirajući svoje političke stavove, a želimo stvoriti i zajedničku materijalnu osnovu za naše buduće zajedničke projekte«, kaže Đanino Kutnjak.
»Već desetljećima dobro surađujemo s Hrvatima u Vojvodini na polju kulture i znanosti, a pomurski Hrvati surađuju sa sunarodnjacima u Sloveniji, tu suradnju želimo proširiti. Želimo zajednički artikulirati svoje interese prema matičnoj domovini, pokazujući svoju jakost i snagu te želju očuvanja nacionalne samobitnosti«, kaže Ivan Gugan.
»HNV je odnedavno s potporom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske započelo s jačanjem kadrovskih kapaciteta, tako Središnji ured financira međunarodnog tajnika i savjetnicu za razvojne programe koja će raditi i na europskim projektima«, kaže Slaven Bačić.
B. P. B.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti