Najave događanja

NASLOVNICA

Hrabro koristimo svoja prava!

27.03.2017 12:53
Samo ukoliko vlastitim primjerom hrabro ostvarujemo svoja manjinska prava pokazat ćemo da cijenimo sebe, a onda će nas i drugi doista i uvažavati, poručio je Slaven Bačić

 
Prije 330 godina, odlukom Hrvatskog sabora iz 1687., sveti Josip je postao nebeski zaštitnik hrvatskog naroda. Njegov blagdan, kao jedan je od svojih četiri praznika, a prema odluci Hrvatskog nacionalnog vijeća iz 2005., slavi i hrvatska zajednica u Srbiji. 
Svetom misom u Franjevačkoj crkvi te svečanom akademijom u velikoj vijećnici Gradske kuće ovaj je praznik obilježen prošloga četvrtaka u Subotici, okupivši pripadnike hrvatske zajednice iz različitih dijelova države.
 
Odvažnost i samopoštovanje
Predsjednik HNV-a Slaven Bačić je u svojem govoru pozvao Hrvate u Srbiji da hrabro koriste svoja manjinska prava. 
»Hrvati su manjina koja baš i nije najomiljenija u ovom društvu, ali zbog toga ne smijemo biti defetistički raspoloženi. Na nama samima je da unatoč tomu inzistiramo na ostvarivanju naših manjinskih prava. Pa i onda kada to nije nimalo jednostavno«, kazao je Bačić.
On je pripadnike zajednice pozvao da djecu u upisuju u hrvatske odjele, čitaju i gledaju hrvatske medije, čitaju knjige ovdašnjih hrvatskih nakladnika, inzistiraju na izdavanju dvojezičnih dokumenata, sudjeluju u radu hrvatskih udruga... 
»Samo na taj način možemo pokazati svoju odvažnost i ustrajnost. Samo ukoliko vlastitim primjerom hrabro ostvarujemo svoja manjinska prava pokazat ćemo da cijenimo sebe, a onda će nas i drugi doista i uvažavati. Sve ovo, naravno, nije uvijek jednostavno jer uvijek postoji strah i živo sjećanje na tragične devedesete godine. Biti Hrvat u Srbiji nije nimalo lako ... Međutim, uvjeren sam da su ta vremena nepovratno iza nas i da moramo nastupati hrabro u segmentu našeg manjinskog života i samo tako možemo pobijediti one koji nas žele zaplašiti«, kazao je Bačić. 
Bačić je također izrazio nadu u pozitivno rješavanje otvorenih pitanja s kojima se ovdašnji Hrvati susreću – poput garantiranih mandata na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnim razinama uz napomenu otvorena pitanja ili bunjevačkog pitanja – uz napomenu da ih hrvatska zajednica neće moći rješavati sama, zbog teškoća u partnerskom dijalogu s vlastima, već da će joj u tome biti potrebna pomoć Hrvatske. 
 
Snažnija potpora iz matice
Milan Bošnjak iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske je kazao kako Hrvatska na poseban način brine o potrebama, položaju i interesima Hrvata u Srbiji. 
»Mi smo i dosad davali potporu brojnim programima i projektima kojim su hrvatske udruge, institucije i organizacije obavljale brojne aktivnosti u cilju održavanja svog hrvatskog identiteta, učvršćivale svoje zajednice i razvijale brojne projekte. To ćemo naravno činiti dalje. Ove su godine sredstva koje Vlada RH, preko Državnog ureda, a onda u suradnji s Veleposlanstvom RH u Beogradu, namjenjuje za programe i projekte hrvatskih udruga povećana za 70 posto. Nadam se da će se to vidjeti i na pojačanim aktivnostima koje će se moći realizirati«, rekao je Bošnjak. 
Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić pozvao je sve hrvatske udruge i pojedince širom Srbije na daljnje učvršćivanje zajedništva unutar toga korpusa. Kako je poručio, Hrvatska, koja svojim nacionalnim manjinama osigurava sva prava sukladno najvišim međunarodnim standardima, i nadalje će aktivno sudjelovati na osiguravanju proklamiranih prava hrvatske manjine u Srbiji. 
 
Dosljedna primjena sporazuma
Glede prava demokratske participacije Markotić je naglasio važnost dosljedne primjene sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti nacionalnih manjina, kao i primjene europskih vrijednosti i standarda na ovom području. 
»Naravno, ne treba posebno spominjati važnost ostvarivanja prava na obrazovanje i informiranje na materinskom jeziku, te posebno u tom smislu pozdravljam potpisivanje sporazuma u osiguranju školskih udžbenika za osnovnu škola za pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Nadam se da ćemo ovim putem nastaviti kada je riječ o udžbenicima za srednju školu«, kazao je veleposlanik.
Markotić je pohvalio dosadašnji angažman predstavnika HNV-a u pripremama Akcijskog plana za zaštitu nacionanih manjina kao i praćenju provedbe aktivnosti iz usvojenog plana. 
»Istodobno, želim uputiti poziv da se te aktivnosti i dalje nastave i intenziviraju«, kazao je Markotić te izrazio nadu da će u duhu prošle godine potpisane Deklaracije o unapređenju odnosa između Hrvatske i Srbije biti nastavljene aktivnosti na tom planu i rješavanja svih otvorenih pitanja. 
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je Tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, vokalne solistice Ines Bajić i Martina Čeliković, dječji zbor župe sv. Josipa Radnika iz Đurđina, recitator Luka Ješić te ženska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada. 
Svečanosti su, među ostalim, prisustvovali i predstavnici hrvatskih ustanova, institucija i udruga, Katoličke crkve te pokrajinske i lokalne vlasti.
 
D. B. P.
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti