Najave događanja

NASLOVNICA

Pola stoljeća od Hajine smrti

13.03.2017 09:56
Na grob velikana položeno je cvijeće u znak zahvalnosti za, kako je istaknuo umjetnički ravnatelj STO-a Stipan Jaramazović, »sve što je uradio za nas i što nam je kroz zaostavštinu trajno ostavio«

 
U nedjelju, 5. ožujka, navršilo se 50 godina od smrti legende tamburaške glazbe Pere Tumbasa Haje (1891. – 1967.). Tim povodom, Subotički tamburaški orkestar (STO) je organizirao posjet grobu toga glasovitog glazbenika, skladatelja, aranžera i glazbenog pedagoga, a koji se nalazi na Senćanskom groblju u Subotici. Obljetnica je pokazala da Hajo ni nakon pola stoljeća nije zaboravljen; na njegovu se grobu u nedjelju okupio lijep broj njegovih poštovatelja – sadašnjih i bivših članova STO-a, članova ansambla Hajo, voditelja i članova Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama te predstavnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. 
Na grob velikana položeno je cvijeće u znak zahvalnosti za, kako je istaknuo umjetnički ravnatelj STO-a Stipan Jaramazović, »sve što je uradio za nas i što nam je kroz zaostavštinu trajno ostavio«. 
»Nije pretjerano izjaviti: tko zna kako bi danas izgledala tamburaška glazba ne samo u Subotici a sigurno i mnogo šire, da nije bilo njega. Danas smo svjesni njegovog značaja pa organiziramo stručne tribine, pišemo analize i knjige o njemu i njegovom djelu. Nijedan čovjek ne živi vječno, ali zato velika djela nadžive stvaratelje i ostaju mnogim pokoljenjima. Tako i Hajo živi zahvaljujući svojoj muzičkoj zaostavštini koja je i velika i značajna. Sada svi znamo i s ponosom kažemo da je jedan od takvih velikana bio i naš Pere Tumbas Hajo«, kazao je Stipan Jaramazović.
Dopredsjednik HGU Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović podsjetio je kako je upravo Hajo definirao put i pravac kojega subotički tamburaši danas slijede u nastojanju da unaprijede i razvijaju tamburašku glazbu. 
Na Hajin značaj u kontekstu tamburaške glazbe podsjetili su također i Marinko Piuković iz ansambla Hajo (ansambla koji nosi ime ovog velikana) te dr. Josip Stantić, koji je svirao i surađivao s glasovitim Hajom.
Nakon posjeta grobu, u subotičkoj crkvi Svetog Roka služena je sveta misa u spomen na Peru Tumbasa. Misu je služio vlč. Dražen Dulić, a o Haji je govorio mons. Andrija Anišić. 
Inače, prošle je godine, također u organizaciji Subotičkog tamburaškog orkestra, u Subotici obilježen još jedan okrugli jubilej vezan za ovoga tamburaškoga virtouza – 125. godina od njegova rođenja. Uz prigodni tamburaški koncert, čije su repertoarsko težište činile skladbe koje je on aranžirao ili skladao, priređena je i stručna tribina posvećena Hajinom liku i djelu. Upravo ovih dana, »svjetlost dana« ugledao je i zbornik radova s toga skupa. 
 
D. B. P.
 
 

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti