Kultura

07.08.2012 09:03 - Rad hrvatskih udruga kulture u Općini Bač

Angažiranost: žrtva ili provokacija?

Tema društvenog aktivizma, buđenje svijesti pojedinca te nužnost uspostavljanja i predstavljanja istinskih kulturnih vrijednosti u pet hrvatskih udruga kulture u Općini Bač, ipak je ostala samo nedovršen čin, a čini se i nedostižan san pojedinaca. Povelja o trajnoj suradnji ovih udruga, koja je u svom ostvarenju u prvoj godini zabilježila, i pokraj očitih međusobnih razmimoilaženja u praksi, određene pozitivne rezultate te nagovijestila bolju budućnost Hrvata ovoga kraja, u drugoj je godini gotovo ugašena. Novi koordinator kreirao je novu realnost u kojoj sve udruge opet rade po starom. Stječe se dojam kako pojedine udruge čak niti ne žele zajednički rad te grade vlastiti način povezivanja s drugim udrugama bez konzultacije s ovdašnjim, pri čemu, ponekad, zaobilaze krovne institucije Hrvata u Vojvodini. Perspektiva Hrvata ovakvim oblikom djelovanja tzv. hrvatskih udruga Općine Bač ozbiljno je ugrožena.

 

 

U ovom ljetnom, i previše toplom vremenu, a i zbog drugih višestrukih razloga, kulturni život u mjestima oko Bača potpuno je zamro. Iako su se pojavili određeni financijski problemi u svim udrugama i svim područjima ljudskoga, a pogotovo kulturnoga života reduciranjem zanimanja za kulturu u užem smislu, te je nastalo doba nedoumica i sumnji oko postizborne kombinatorike u ovoj općini, to nije razlog da se potpuno klone duhom, jer »Inspiracija dolazi samo u trenucima rada« (G. G. Markes). A pet hrvatskih udruga izblijedjelog dogovora o uskoj suradnji ponovno djeluju samozatajno te u većini slučajeva za neke od njihovih aktivnosti saznajemo tek iz šturih novinskih priloga u »Hrvatskoj riječi«. O udruzi koja ove godine proslavlja desetu obljetnicu osnutka gotovo ništa se nije čulo niti moglo pročitati, a o sudbini jedne udruge, od kada je njezina dotadašnja predsjednica dala ostavku, ne zna se skoro ništa. Tek, oživljava i profilira se rad najnovije udruge u Baču, koja, pak, ne djeluje u svim područjima kulture, te mnogi segmenti i dalje ostaju zanemareni. Dvije male hrvatske udruge, jedna iz Vajske a druga iz Plavne, ipak nastoje djelovati prema vlastitim mogućnostima, pridržavajući se svojih planova i programa, koji podrazumijevaju praćenje i sudjelovanje u svim zbivanjima hrvatske zajednice u Vojvodini. Nažalost, najveći je problem u ovim društvima nespremnost i neodlučnost angažiranja članstva te nedostatno razumijevanje misije, koju su ove udruge poduzele u cilju očuvanja budućnosti Hrvata na ovom prostoru.

 

Zvonimir Pelajić

Opširnije u tiskanom izdanju

UVODNIK

Tjedni uvodni komentar

Stare navike

Depolitizaciju nacionalnih vijeća nacionalnih manjina nemoguće je izvršiti, jer bi to bila vrsta diskriminacije na osnovu političkog uvjerenja, što je zabranjeno Ustavom Srbije J.D.