Dopisnici

31.07.2012 09:46 - Manifestacija Hrvata Bunjevaca duga 78 godina

»Dužionica« u znak zahvale Bogu

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« organiziralo je u nedjelju, 29. srpnja, tradicionalnu manifestaciju - Dužionicu, kojom se proslavlja završetak ovogodišnje žetve i zahvaljuje Bogu za novi kruh. Proslava je počela dan ranije prigodnim programom na kome su se predstavili gosti iz Hrvatske i  domaćini. Čast da ove godine budu bandaš i bandašica imali su Lidija Firanj iz Nenadića i Tomislav Firanj iz Obzira. Oni su iz crkve ponijeli krunu ispletenu od žita i posvećen kruh koji je bandašica predala gradonačelniku Sombora.

 

 
 
 
 
Stoljetni obiteljski običaj zahvale Bogu za obavljenu žetvu prerastao je u crkvenu i kulturnu manifestaciju hravtskog naroda u ovom dijelu Bačke. Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« Dužionicu proslavlja kao jednu od najvažnijih manifestacija s ciljem očuvanja tradicije i običaja koji učvršćuju identitet hrvatskoga naroda u Somboru, somborskim selima i salašima, kazala je bandašica Lidija Firanj predajući kruh gradonačelniku Nemanji Deliću.
HKUD »Vladimir Nazor“ ove je godine organizirao proslavu 78. po redu Dužionice. Toliko je u Somboru duga tradicija javnog obilježavanja ovog običaja Hrvata Bunjevaca.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju

UVODNIK

Tjedni uvodni komentar

Stare navike

Depolitizaciju nacionalnih vijeća nacionalnih manjina nemoguće je izvršiti, jer bi to bila vrsta diskriminacije na osnovu političkog uvjerenja, što je zabranjeno Ustavom Srbije J.D.