Najave događanja

NASLOVNICA

»Dužionica« u znak zahvale Bogu

31.07.2012 09:46
Stoljetni obiteljski običaj zahvale Bogu za obavljenu žetvu prerastao je u crkvenu i kulturnu manifestaciju hravtskog naroda u ovom dijelu Bačke

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« organiziralo je u nedjelju, 29. srpnja, tradicionalnu manifestaciju - Dužionicu, kojom se proslavlja završetak ovogodišnje žetve i zahvaljuje Bogu za novi kruh. Proslava je počela dan ranije prigodnim programom na kome su se predstavili gosti iz Hrvatske i  domaćini. Čast da ove godine budu bandaš i bandašica imali su Lidija Firanj iz Nenadića i Tomislav Firanj iz Obzira. Oni su iz crkve ponijeli krunu ispletenu od žita i posvećen kruh koji je bandašica predala gradonačelniku Sombora.

 

 
 
 
 
Stoljetni obiteljski običaj zahvale Bogu za obavljenu žetvu prerastao je u crkvenu i kulturnu manifestaciju hravtskog naroda u ovom dijelu Bačke. Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« Dužionicu proslavlja kao jednu od najvažnijih manifestacija s ciljem očuvanja tradicije i običaja koji učvršćuju identitet hrvatskoga naroda u Somboru, somborskim selima i salašima, kazala je bandašica Lidija Firanj predajući kruh gradonačelniku Nemanji Deliću.
HKUD »Vladimir Nazor“ ove je godine organizirao proslavu 78. po redu Dužionice. Toliko je u Somboru duga tradicija javnog obilježavanja ovog običaja Hrvata Bunjevaca.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju

Uvodnik

Tjedni komentar

Glasovanje nogama

Ono što nisu učinile ratne devedesete, učinit će, po svemu sudeći vrijeme produljene tranzicije

Vijesti