Intervju

18.07.2012 10:50 - Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske

Znatno izraženija potpora u budućnosti

 

Republika Hrvatska je u svibnju dobila novo državno tijelo – Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske čije su aktivnosti definirane ranije usvojenim Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. O misiji Ureda te konkretnim projektima kojima će se nastojati jačati opstojnost te utjecati na razvoj Hrvata diljem svijeta, pa tako i naše zajednice u Srbiji, razgovarali smo s predstojnicom Ureda Dariom Krstičević.

 

 

 

 

HR: Za početak, predstavite nam Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske – koja je njegova misija i čime će se baviti?
Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nalazi se u fazi ustrojavanja, a njegove unutarnje ustrojstvene jedinice su Kabinet predstojnice, Sektor za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske, Sektor za pravni položaj i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, Ured dobrodošlice i Glavno tajništvo.
Misija Državnog ureda temelji se na provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a želja je da se aktivnostima Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izgradi učinkovita i sustavna suradnja Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Nastojat će se osigurati primjerene materijalne, društvene i političke uvjete za uspješan razvoj hrvatskoga jezika, kulture i očuvanja hrvatskog identiteta među Hrvatima izvan granica Republike Hrvatske. Budući da u svijetu postoje različiti položaji hrvatskih zajednica s različitim potrebama i mogućnostima, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske će sukladno tome prilagoditi svoj pristup svakoj hrvatskoj zajednici poštujuću njezine specifičnosti. Namjeravaju se jačati hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske i njihov položaj i uloga u sredinama u kojima žive, te osigurati uvjete za njihovo uključivanje u društveni i politički život Republike Hrvatske. Držim da je za optimalan razvoj Republike Hrvatske potrebno uključiti ljudske potencijale svih Hrvata kako onih u Republici Hrvatskoj tako i onih izvan Republike Hrvatske.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju

UVODNIK

Tjedni uvodni komentar

Stare navike

Depolitizaciju nacionalnih vijeća nacionalnih manjina nemoguće je izvršiti, jer bi to bila vrsta diskriminacije na osnovu političkog uvjerenja, što je zabranjeno Ustavom Srbije J.D.