Kultura

20.06.2012 10:56 - Biografski leksikon Hrvata iz istočnog Srijema prvi put predstavljen u Vojvodini

Memoriranje vlastitog trajanja i nasljeđa  Hrvata u Srijemu

Prvi svezak, od četiri planirana, obuhvatio je oko 200 biografija osoba čija prezimena počinju slovima od A do F, a sadrži 212 stranica i bogat je fotografijama, a osim biografija spomenute su i brojne institucije u kojima su Hrvati djelovali.

 

 

Prvo predstavljanje Biografskog leksikona Hrvata iz istočnog Srijema vojvođanskoj javnosti, u nakladi Libera editio d.o.o. iz Zagreba i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, održano je 15. lipnja u Petrovaradinu, u prostorijama Srijemske biskupije. Predstavljanje su organizirali HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina i HAD iz Subotice, a o Leksikonu su govorili Ivana Andrić Penava iz Zagreba, mr. sc. Dominik Deman i Davor Martinčić iz Petrovaradina te Tomislav Žigmanov iz Subotice. Koordinator i voditelj predstavljanja bio je Zlatko Žužić, izvršni urednik Leksikona, dok je uvodnu riječ održao srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, ustvrdivši kako je sretan i ponosan što su Hrvati u Srijemu napokon dobili svoj Leksikon.

 

Opširnije u tiskanom izdanju

UVODNIK

Tjedni uvodni komentar

Lijepe i ružne stvari

Danas se, kad završavamo još jedan broj našeg tjednika (u srijedu, 10. prosinca), u cijelom svijetu obilježavao Dan ljudskih prava.J.D.