Kultura

20.06.2012 10:56 - Biografski leksikon Hrvata iz istočnog Srijema prvi put predstavljen u Vojvodini

Memoriranje vlastitog trajanja i nasljeđa  Hrvata u Srijemu

Prvi svezak, od četiri planirana, obuhvatio je oko 200 biografija osoba čija prezimena počinju slovima od A do F, a sadrži 212 stranica i bogat je fotografijama, a osim biografija spomenute su i brojne institucije u kojima su Hrvati djelovali.

 

 

Prvo predstavljanje Biografskog leksikona Hrvata iz istočnog Srijema vojvođanskoj javnosti, u nakladi Libera editio d.o.o. iz Zagreba i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, održano je 15. lipnja u Petrovaradinu, u prostorijama Srijemske biskupije. Predstavljanje su organizirali HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina i HAD iz Subotice, a o Leksikonu su govorili Ivana Andrić Penava iz Zagreba, mr. sc. Dominik Deman i Davor Martinčić iz Petrovaradina te Tomislav Žigmanov iz Subotice. Koordinator i voditelj predstavljanja bio je Zlatko Žužić, izvršni urednik Leksikona, dok je uvodnu riječ održao srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, ustvrdivši kako je sretan i ponosan što su Hrvati u Srijemu napokon dobili svoj Leksikon.

 

Opširnije u tiskanom izdanju

UVODNIK

Tjedni uvodni komentar

Stare navike

Depolitizaciju nacionalnih vijeća nacionalnih manjina nemoguće je izvršiti, jer bi to bila vrsta diskriminacije na osnovu političkog uvjerenja, što je zabranjeno Ustavom Srbije J.D.