Tema

13.06.2012 11:04 - Posjet predsjedniku Josipoviću i Hrvatskoj matici iseljenika

Vojvođanski Hrvati u službenom posjetu Zagrebu

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović primio je prošlog ponedjeljka u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu izaslanstvo Hrvata iz Vojvodine koje su činili predstavnici hrvatskih kulturno-prosvjetnih društava »Matija Gubec« iz Tavankuta i »Vladimir Nazor« iz Sombora, te ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg. Povod susreta bila je dodjela Povelje Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i kulture te njegovanje prijateljstva između dviju zemalja, a razgovaralo se i o konkretnim problemima s kojim se suočava hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji.

 

 

 

Nakon prijama i uručivanja priznanja, predsjednik Josipović održao je konferenciju za tisak na kojoj je izjavio: »Danas su kod mene bili prijatelji iz Vojvodine, vojvođanski Hrvati, okupljeni u hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvima 'Vladimir Nazor' iz Sombora i 'Matija Gubec' iz Tavankuta, a povod je bila dodjela Povelje Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije i kulture te njegovanja prijateljstva između dviju zemalja. Informirali su me o svojim bogatim aktivnostima, o velikom broju članova, a osobito me veseli činjenica da imaju i puno mladih članova, što je dobar zalog za budućnost tih kulturnih društava i očuvanje hrvatskoga identiteta i tradicije u susjednoj i prijateljskoj Srbiji«.

 

Zlatko Žužić

Opširnije u tiskanom izdanju

UVODNIK

Stanovnici Mađarske su pak, na njihovu sreću, ostali ovoga puta pošteđeni »šokova« i financijskih dubioza

Empatija i »odgovornost«

Rast švicarskog franka koji je pogodio veliki broj građana koji imaju kredite vezane uz ovu valutu bio je svakako tema broj jedan ovih dana u jugo-istočnoj Europi.